Külön engedélyt kap a McLaren, hogy beépíthesse a Mercedes-motort jövőre

Carlos Sainz, McLaren MCL35
Fotó: McLaren
Külön engedéllyel módosíthat majd versenyautóján a 2021-es Forma-1-es évadra a McLaren csapata, hogy használni tudja a Mercedes erőforrását jövőre.

A wokingi gárda még tavaly kötött szerződést a német gyártóval, melynek értelmében 2021-től ismét a Mercedes motorjait használja a Forma-1-ben.

A megállapodás annak tudatában jött létre, hogy a Forma-1 technikai szabályai jelentősen megváltoznak, az új, 2021-es autó fejlesztésén pedig már gőzerővel dolgozott a csapat.

Csakhogy a koronavírus-járvány, illetve az emiatt csúszó idei szezon miatt nemrég az a döntés született, hogy az új szabályok bevezetését egy évvel elhalasztják, így csak 2022-től változnak meg a regulák.

A McLaren számára ez azért nagy kihívás, mert egyúttal arról is döntöttek, befagyasztják a kasztnira vonatkozó fejlesztéseket, így jövőre minden versenyautó a 2020-as évre tervezett monocoque-kal kell, hogy rajthoz álljon.

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke elárulta, terveik nem változnak, Mercedes-motorokra váltanak jövőre, és támogatják az új szabályok bevezetésének elhalasztását.

„Mi kezdettől fogva támogatói voltunk az új technikai- és sportszabályzatnak 2021-re. Ezek lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy izgalmas éra vegye kezdetét a Forma-1-ben” – mondta a szakember a minap egy interjúban.

„Mindazonáltal jelenleg elkerülhetetlen nyomással néz szembe a Forma-1. Az új szabályok bevezetésével ráadásul a Forma-1 hosszú távú egészségét is szeretnénk biztosítani, és az elhalasztásuk is ennek szellemében történt.”

„Támogatjuk a halasztást, és aktív szerepet vállaltunk az ezzel kapcsolatban lezajlott diskurzusban. Felismertük, hogy fontos megvédeni az összes csapat financiális egészségét, miközben biztosítjuk a kiegyenlítettséget a versenyzés tekintetében.”

Seidl elárulta, külön engedélyt kapnak a rivális csapatoktól, illetve az FIA-tól a kasztnijuk módosítására.

„A döntés nem befolyásolja azt, hogy 2021-ben Mercedes-motorokra váltunk, és megengedik nekünk a szükséges változtatásokat, hogy alkalmazkodni tudjunk a versenyautónkkal.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS