Lauda: Idén nem nyer bajnokságot a Mercedes - F1VILÁG.HU

Lauda: Idén nem nyer bajnokságot a Mercedes

HIRDETÉS

A Mercedes Forma-1-es csapatának nem ügyvezető elnöke, Niki Lauda úgy véli, a brackley-i gárdának gyakorlatilag semmi esélye sincs arra, hogy megnyerje a 2013-as világbajnokságot.


A Mercedes Forma-1-es csapatának nem ügyvezető elnöke, Niki Lauda úgy véli, a brackley-i gárdának gyakorlatilag semmi esélye sincs arra, hogy megnyerje a 2013-as világbajnokságot.

Bár a német istálló az elmúlt évek kiábrándító szereplése ellenére idén parádésan teljesít a Forma-1-ben, Lauda szerint csupán papíron van esélyük a végső győzelemre.

A Mercedes hátránya jelenleg 69 pont az összetettben élen álló Red Bull Racinggel szemben, míg az egyéni pontversenyben Lewis Hamilton 48 egységgel van lemaradva Sebastian Vetteltől.

Amikor a háromszoros világbajnok Niki Laudát az Auto Motor und Sport című német szaklap munkatársa arról faggatta, a Mercedes megnyerheti-e az idei világbajnokságot, határozottan így felelt: „Nem.”

„A Red Bull még mindig jobb. És komoly pontelőnye van. Nyerni tudtunk az utolsó versenyen, de a következtetéseink szerint továbbra is ők a legerősebbek. Egy körön lehet, hogy mi vagyunk a leggyorsabbak, de ezzel nem tudjuk legyőzni Vettelt és a Red Bullt.”

„Papíron ugyan van lehetőségünk erre, de reálisan nézve a dolgokat, nagyon nehéz helyzetben vagyunk.”

„Az az igazság, hogy a Red Bull a teljes csomagot tekintve jobb nálunk. Vannak olyan pályák, melyeken mindent megnyernek, de olyanok is, ahol nem támaszkodhatnak aerodinamikai fölényükre, még sincsenek nagyon lemaradva. Ki kell használnunk azokat a pályákat, ahol a Red Bullok nem elég erősek. Spa és Monza például lehet, hogy nem fekszik nekik majd annyira.”

Lauda hozzátette, ha a következő versenyeken valahogy mégis sikerül tovább csökkenteniük ponthátrányukat, mindent meg kell tenniük azért, hogy elkerüljék azokat a hibákat, melyeket korábban elkövettek.

„Megpróbáljuk nem megismételni a múltbéli hibákat. Egy ilyet már sikerült kipipálnunk. Az autó minden egyes versenyen fejlődik, nem pedig visszafejlődik. A következő három verseny döntő lesz, Szingapúr után egyre nehezebb lesz felzárkózni. Végül pedig át kell gondolni, hova is összpontosítjuk erőforrásainkat. Igyekszünk halogatni, amíg csak lehet, de egy adott ponton már dönteni kell.”

Hirdetés

A Mercedes eddig három futamot nyert idén, kettőt Nico Rosberg, egyet pedig Hamilton révén. Az angol versenyző a legutóbbi versenyen, a Hungaroringen első győzelmét aratta a német gárda színeiben.

Lauda elmondta, Magyarországon tökéletes munkát végeztek, ám el kell ismerni, hogy a Red Bull elkövetett néhány hibát az utolsó futamon.

„Ez egy tisztességes győzelem volt Hamilton részéről. Ezt szeretném hangsúlyozni. Viszont nem szabad alábecsülnünk azt, hogy a Red Bull bizony hibázott. Kicsit ugyan, de ez elég volt ahhoz, hogy nem tudtak felülkerekedni rajtunk. A rajtnál másodikak voltak, aztán épp a [Jenson] Button vezette vonathoz csatlakoztak a kerékcsere után, Hamilton pedig el tudott lógni. Egyszer nem jól taktikáztak a kerékcserével. Efféle dolgok megtörténnek, ha nem tudja az ember kontroll alatt tartani a versenyt. Mi mindent jól csináltunk Magyarországon.”

Az osztrák hozzátette, bár egyre jobban értik a Pirelli abroncsait, nem meri kijelenteni, hogy sikerült teljes mértékben felülkerekedniük gumikezelési problémáikon.

„Angliában ott voltam, amikor kielemeztük a Magyar Nagydíjat. Teljesen világos, hogy egyre jobban a helyükre kerülnek a kirakó darabkái a gumikkal kapcsolatban, de attól tartok, versenyről versenyre okozhatnak meglepetést az abroncsok.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!