Ne maradj le! Kövesd a Spanyol Nagydíj eseményeit az F1Világ Paddockban!

  Friss hírek

Lauda: Szükség van az 1000 lóerős motorokra

A Forma-1 háromszoros világbajnoka, Niki Lauda szerint a királykategória csapatainak mindent meg kell tenniük azért, hogy 2017-re kiharcolják a több mint 1000 lóerős motorokat.


A Forma-1 háromszoros világbajnoka, Niki Lauda szerint a királykategória csapatainak mindent meg kell tenniük azért, hogy 2017-re kiharcolják a több mint 1000 lóerős motorokat.

A csapatok képviselői a héten további egyeztetéseket folytatnak a királykategória jövőbeli szabályaival kapcsolatban, Lauda pedig úgy véli, a jelenlegi, nagyjából 750 lóerős erőforrások nem a Forma-1-be valók.

„Jelenleg azt kockáztatjuk, hogy még több rajongót veszítünk el, mert a Forma-1 nem elég vonzó” – mondta az osztrák, aki nem mellesleg a Mercedes nem ügyvezető elnökeként is tevékenykedik.

Még január elején a Forma-1 motorgyártói ültek össze, végül pedig arra jutottak, az üzemanyag-átfolyás mértékének megemelésével könnyedén 1000 lóerősre lehetne fejleszteni a jelenlegi aggregátokat.

Ha a jelenlegi tárgyalások pozitívan alakulnak, Lauda szerint akár már 2017-ben gyökeres változásokon mehet keresztül a Forma-1.

„Bárcsak futurisztikus versenyautóink lennének, melyekkel legalább öt évre magunkhoz láncolhatjuk a rajongókat! 1200 lóerős motorok kellenének, valamint széles abroncsok, és olyan aerodinamikai karakterisztika, mely egy igencsak meredek teljesítménygörbét biztosít, ezáltal pedig az autó kritikusan viselkedik a határon üzemeltetve.”

„A hibrid technológiának maradnia kell, de több erőre van szükségünk. Ezt könnyedén el lehet érni, ha nagyobb üzemanyagtartályt és üzemanyag-átfolyást engedélyezünk.”

Lauda szerint az erősebb autókat nehezebb lesz majd vezetni, így kitűnnek majd az igazi tehetségek.

„A jelenlegi F1-es autókkal minden GP2-es vagy F3-as versenyző rövid időn belül, mindenféle kockázat olyan gyors tud lenni, mint bármely korábbi F1-es pilóta. Korábban még a fiatal tehetségek nagyon aggódtak a sebesség, a fékezés, a leszorítóerő, illetve egy esetleges 300 km/h-nál bekövetkező baleset miatt.”

„Manapság viszont már úgy lehet vezetni egy F1-es gépet, mint egy utcai versenyautót. Én is, illetve önök is képesek lennének rá.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!