Friss hírek

Leclerc 15 másodpercnyi időbüntetést kapott!

Két dolog miatt is büntetést kapott a vasárnapi Japán Nagydíjat követően a Ferrari Forma-1-es csapatának ifjú versenyzője, Charles Leclerc.

A monacói a 6. helyen ért célba a suzukai versenyen, miután az első kanyarban összeütközött Max Verstappen Red Bulljával – az ütközés következtében autójának első szárnya megsérült, Verstappen pedig végül feladta a versenyt.

A két versenyző balesetét a leintés után kivizsgálták a versenybírók, végül úgy látták, a történtekért Leclerc okolható, így 5 másodperces időbüntetéssel sújtották.

Hirdetés
 

„A versenybírók felülvizsgálták a videófelvételeket és meghallgatták a 16-os és 33-as autók versenyzőit, illetve a csapatok képviselőit” – áll a kiadott közleményben.

„A 16-os és a 33-as autó fej-fej mellett érkezett meg az 1-es kanyarban, és közeledtek a 2-es kanyar felé az első körben, miközben a 16-os rajtszámú autó volt belül. Ahogy az autók közelítettek a 2-es kanyar csúcspontjához, a 33-as autó – ami kis mértékben előrébb volt – szélesebben fordult, és elegendő helyet hagyott belül, de a 16-os rajtszámú autó az előtte haladó versenygépek árnyékában elveszítette a tapadást, alulkormányzottá vált, és a pálya külső íve felé sodródott, majd összeütközött a 33-as autóval, és lekényszerítette azt a pályáról.”

„Noha az ütközést a tapadás hiánya okozta, és az nem volt szándékos, a tapadásvesztésre számítani lehetett az elöl haladó autók közelségét tekintve. A 16-os autó ezért túlnyomó részben okolható a balesetért.”

Leclerc versenyen elért eredményéhez további 10 másodpercet adtak hozzá, a Ferrari csapata ugyanis nem hívta őt ki a bokszba azonnal a sérült versenyautóval.

A versenybírók jelentéséből kiderül, a csapat azt közölte az FIA-val a 2. körben, hogy kihívják Leclercet a bokszba, ám a 11-es kanyar után több elem is leszakadt a monacói autójáról, az istállónál ezért úgy ítélték meg, biztonságosan folytatni tudja a versenyt.

A stewardok végül megbüntették a Ferrarit, mert „veszélyhelyzetet” teremtettek azzal, hogy nem hívták ki Leclercet már az első kör végén a bokszba.

Leclerc így végül 15 másodperces időbüntetést kapott a futam után, így a 6. helyett a 7. pozícióban zárta a Japán Nagydíjat, így 2 ponttal kevesebbet is kap.

Leclerc 2 büntetőpontot is kapott a versenyen történtekért, a Ferrarit pedig 25 ezer eurós pénzbírsággal is sújtották.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Leclerc 15 másodpercnyi időbüntetést kapott!
Kína helyett Portugáliában rendezhetnek F1-es futamot jövőre
Gasly szerint még több potenciál van az Alpine-ban, mint várta
Palou lesz a McLaren egyik tartalékosa 2023-ban
Aktív aerodinamikával hátráltatnák az élen haladó autót a Forma-1-ben
A Red Bullnál nem számítottak ennyire sikeres szezonra

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!