Leclerc állítja, nem a túl nagy nyomás miatt hibázott idén többször - F1VILÁG.HU

Leclerc állítja, nem a túl nagy nyomás miatt hibázott idén többször

HIRDETÉS
A Ferrari ifjú versenyzője, Charles Leclerc úgy érzi, az emberek túl sokat beszélnek idei hibáiról – azt mondja, valójában rengeteget tanult azokból, és folyamatosan próbál jobb versenyzővé válni. A monacói versenyző idén alulmaradt Max Verstappennel szemben, és elmondása szerint jól tudják, miben kell fejlődniük, hogy jövőre visszavágjanak.
2 - GP GIAPPONE F1/2022 - VENERDI’ 07/10/2022 
credit: @Scuderia Ferrari Press Office Charles Leclerc

Leclerc pazar formában vágott neki a 2022-es idénynek, az ausztráliai győzelem után 34 pontos előnyben volt George Russell-lel szemben, míg Verstappen további 12 pontos hátrányban volt a Red Bull megbízhatósági problémái után. Leclerc előnye azonban hamar megfogyatkozott, a Japán Nagydíjon pedig Verstappen be is biztosította második világbajnoki címét.

A Ferrari ifjú pilótája természetesen nemcsak saját hibájából bukta el az idei bajnokságot, ahhoz nagyban hozzájárultak a Scuderia problémái, és általánosságban vett gyengébb teljesítménye. Bár nagy nyomás alatt kellett versenyeznie, Leclerc úgy látja, nem ez okozta a fő problémákat számára.

„Nem gondolom azt, hogy amikor hibáztam, akkor kompenzálnom kellett bármit is. Nyilván csupán motiváció volt, hogy jól szerepeljek [a Ferrari hazai versenyén] Imolában, és aztán Franciaországban, ahol igen, hibáztam. De azt gondolom, ez megtörténhetett volna bárhol a szezon során” – mondta a monacói versenyző a RacingNews365.com című internetes portálnak. „Szóval számomra nem erről van szó. Én folyamatosan próbálom a határokat feszegetni, és aztán jött az a nagy hiba Franciaországban, és egy kisebb Imolában. Nem tudok változtatni rajta. Úgy érzem, többet beszéltünk már róla, mint amennyit kellett volna.”

„Nyilvánvaló, hogyha megnézzük a ponthátrányomat, az óriási, és voltak rendszeres pontvesztéseink. És egy ponton már minden a rivaldafényben történt. Csapatként egyszerűen csak jobban kell teljesítenünk vasárnaponként – ez az, amin dolgoznunk kell.”

Leclerc azt mondja, összességében elégedett idei teljesítményével, és minden egyes hibájából próbál tanulni, hogy azokat soha ne kövesse el újra.

„Őszintén mondom, hogy nagyon elégedett vagyok az idei szezonnal. Természetesen mindig az imolai és franciaországi hibáimról fogunk beszélni, de a 23 verseny során – már túl sok van belőlük – mindig lesznek hibák, főleg, ha a határokat feszegeti az ember. Szóval igen, talán túl mohó voltam Franciaországban, holott nem lett volna rá szükség a verseny azon pontján. És talán Imolában sem, amikor a legtöbb, amit tehettem volna, hogy tartom a pozíciómat.”

„Versenyzői szempontból viszont ezek a hibák sokkal többet adtak számomra, ami talán kívülről nem látszik. Versenyzőként az ember mindig az apró részleteken dolgozik – nem gyengeségeken. De valahányszor versenyzel, tanulsz belőle. Próbálsz előrébb jutni, és jobb versenyzővé válni. Én személy szerint nem sok mindenen változtatnék az év elején.”

Fotó: Scuderia Ferrari

Bár a fiatal pilóta már 2019-ben is nyert két futamot a Ferrarival, valójában most számított először bajnokesélyesnek. Leclerc azt mondja, sokkal magabiztosabbnak érzi magát, amikor olyan pilóták ellen kell küzdenie, mint Lewis Hamilton vagy Max Verstappen, mintha csak a középmezőnyben versenyezne.

„Ami azt illeti, sokkal nyugodtabb vagyok az ilyen helyzetekben, mint például tavaly, amikor a 6. vagy 7. helyekért harcoltam. Valahányszor az ember nagyszerű munkát végez, senki sem veszi észre, ami nagyon frusztráló. De idén valahányszor remekül dolgoztunk, az emberek azt is észrevették, ha rossz munkát végeztünk. Minden szembetűnőbb, de ez rendben van így. Én inkább vagyok inkább az árnyékban, és dolgozom úgy, hogy bárki is észrevegye. Ez egy jó helyzet, amiben most vagyunk, de igen, több külső nyomással és elvárással jár.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!