Leclerc: Nehéz volt megállni, hogy ne nyomjam neki jobban a versenyen - F1VILÁG.HU

Leclerc: Nehéz volt megállni, hogy ne nyomjam neki jobban a versenyen

HIRDETÉS
A vasárnapi Monacói Nagydíjon hatodik Forma-1-es győzelmét szerző Charles Leclerc elárulta, nagyon kényelmetlenül érezte magát az autóban akkor, amikor egész egyszerűen lassú tempóban kellett haladnia az élen, hogy ne szakítsa le magáról túlzottan az üldözőket.
Charles Leclerc, Ferrari

Miután a vasárnapi versenyt már a nyitókörben félbe kellett szakítani piros zászlóval, a teljes mezőny kereket cserélhetett, ez pedig azt jelentette, hogy néhány kivételtől eltekintve mindenki el is ment a kockás zászlóig egy garnitúra gumival.

Emiatt Leclerc az 1. helyen rendkívül kontrollált tempót autózott — a gumik megóvása mellett elsősorban azért, hogy a mezőny ne szakadjon le túlságosan mögötte, és ne tudjanak kiállni az ellenfelek kerékcserére. Leclerc elárulta, természetesen nem volt egyszerű dolga az élen, hiszen eközben oda kellett figyelnie arra, hogy a mögötte autózó Oscar Piastri ne kerüljön túl közel, hogy támadni tudjon.

„Igen, úgy gondolom, hogy volt egy célzott különbség [George] Russell-lel szemben, amit nem akartunk túl nagyra nyitni. Én nem igazán támogattam ezt, mert úgy éreztem, hogy nagyon visszavettem a tempóból, és amit nem akartam, az az volt, hogy Oscar elkezdjen azonnal nyomulni” — magyarázta a Ferrari versenyzője.

„Olyan lassan mentem a verseny közepén, hogyha egyszer csak elkezded nyomni, akkor nem igazán tudod, hol kell fékezni, és ott történhetnek hibák. Szóval csak el akartam kapni a ritmust, és egy kicsit jobban akartam nyomni. De nyilván a csapat mondta nekem, lassíts, lassíts, lassíts. Szóval lassítottam, de nem ez volt a verseny legkellemesebb pillanata. Aztán az utolsó 15 körben egy kicsit jobban tudtam nyomni és jobban éreztem az autót. Azt sokkal jobban élveztem.”

„De igen, tudtam, hogy ezeket a dolgokat kell tennem, hogy megnyerjem a versenyt, vagy legalábbis biztosítsak minden lehetséges forgatókönyvet. És bármennyire is nem hiszek a szerencsében, biztos akartam lenni abban, hogy minden lehetséges forgatókönyvet lefedtem.”

Leclerc korábban két alkalommal szerzett már pole pozíciót hazájában, nyernie azonban még egyszer sem sikerült: 2021-ben el sem tudott rajtolni a futamon, egy évvel később pedig a Ferrari szúrta el a taktikáját.

„Az átokban soha nem hittem. Azonban nagyon nehéz volt az a két alkalom, amikor nyerhettem volna itt. Egyszer még el sem tudtam indulni a versenyen. A második alkalommal pedig nem hoztuk meg a megfelelő döntést, úgy gondolom” — mondta a monacói.

„Szóval nagyon, nagyon frusztráló volt elveszíteni azokat a győzelmeket. A helyzet az, hogy versenyzőként soha nem tudod, mikor lesz a következő lehetőség a győzelemre, különösen, ha a hazai versenyedről van szó, és még inkább, ha a hazai versenyed Monacóban van, ami egy ilyen különleges és nehéz pálya egy ilyen nehéz hétvégén, ahol mindent tökéletesen kell csinálnod — amit mi most megtettünk. Szóval tudtam, hogy most egy újabb lehetőség adódik. Tudtam, hogy milyen érzés volt az előző két alkalommal, amikor ebben a helyzetben voltam, de természetesen ma nagyon meg akartam szerezni azt a győzelmet, így volt egy kis feszültség.”

„De ahogy mondtam, amint felvettem a sisakot és beültem az autóba, már semmit sem éreztem. És akkor már csak arról szólt a dolog, hogy megpróbáltam maximalizálni az autó teljesítményét, gondolva a gumikra és minden egyébre, amit figyelembe kellett vennem, hogy a lehető legjobban menedzseljem ezt a versenyt. Szóval inkább a verseny előtti pillanatok és a sisak felvétele előtti pillanatok voltak azok, amik nehezebbek voltak.”

Hirdetés

Nyitókép: Tóth Zsombor

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!