Leclerc az utolsó körös kicsúszással is behúzta a sprint pole-ját - F1VILÁG.HU

Leclerc az utolsó körös kicsúszással is behúzta a sprint pole-ját

Az Azeri Nagydíj különálló szombati programjában először rendeztek külön időmérő edzést a későbbi sprintversenynek, Charles Leclerc-nek pedig sikerült behoznia a hétvége második rajtelsőségét is, noha a péntekinél valamivel körülményesebb módon, egy hibával megspékelve.

Kijelenthető, hogy soha nem különült még el annyira egy Forma-1-es hétvége egyik napja a többitől, mint ezen a szombaton Bakuban: a nap kizárólag a különálló sprintversenyről szól annak időmérőjével, amelyek eredménye nem lesz közvetlen hatással a vasárnapi történésekre.

A sprint időmérője közép-európai idő szerint 10:30-kor startolt, és szintén a jól ismert három szakaszos rendszer szerint zajlott, de némi módosításokkal. Az SQ1, az SQ2 és az SQ3 rövidebbek, sorrendben 12, 10 és 8 percesek voltak, továbbá a szabályok kötelezték a versenyzőket, hogy az első két szakaszt egy-egy új közepes, az utolsót pedig egy új lágy keveréken teljesítsék. Ezen a kitételen pedig Lando Norrisszal és Yuki Tsunodával ki is használtak egy kiskaput csapataik, kissé feláldozva a sprintet egy jobb vasárnapi rajthely érdekében.

 

A szokottnál is nagyobb forgalom mellett zajló SQ1-ben a vasárnapi pole-lal már rendelkező Charles Leclerc futotta a legjobb időt, a szakasz pedig 25 másodperccel a tervezett leintése előtt piros zászlóval ért véget, amikor az egyébként továbbjutó helyen álló Logan Sargeant csapódott a falnak, Williamsének hátsó része pedig a felfüggesztéssel és a szárnnyal együtt alaposan megrongálódott.

A két Alfa Romeo és a két AlphaTauri mellett ismét korán kiesett Pierre Gasly, aki a kipufogóval kapcsolatos probléma miatt kénytelen volt a bokszba hajtani. Fernando Alonsót tovább sújtotta az Aston Martinokon már pénteken is jelentkező DRS-probléma, de a spanyolnak sikerült továbbjutnia.

Az SQ2-ben már Max Verstappen jegyezte a legjobb köridőt, csupán 83 ezreddel megelőzve Leclerc-t, de a hajrában a bukótérbe navigáló Carlos Sainznak sem kellett aggódnia a harmadik helyen. A négy kiemelkedő csapat minden pilótája mellett Alexander Albon behozta az SQ3-ba a Williamst, és csapattársa kárára továbbjutott Lando Norris is – aki viszont, mivel pénteken felhasználta minden új lágy gumiját, a zárószakaszban már nem hajthatott pályára.

Jöhetett a lágygumis utolsó szakasz, ahol kerékcsere nélkül körözött nyolc percen át a kilenc arra jogosult pilóta. Az első gyorskörök után Leclerc lőtte a Ferrarit ismét az élre, mögötte Sergio Perez és a négy tizeddel elmaradó Verstappen sorakozott ekkor. Ezt követően egy rendkívül lassú felvezető körrel készült mindenki a második, utolsó menetre. Verstappen és Perez egyaránt javítottak az idejükön, de nem annyit, hogy az 5-ös kanyarban falba csúszó Leclerc-t meg tudják előzni. Perez a második, Verstappen a harmadik helyre került a sprint kvalifikációján, mögöttük Russell, Sainz, Hamilton, Albon, Alonso és Stroll végzett.

Az Azeri Nagydíj programja a sprintversennyel folytatódik közép-európai idő szerint 15:30-kor.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Leclerc az utolsó körös kicsúszással is behúzta a sprint pole-ját
A Sauber-főnök még a 45 éves Alonsót is leszerződtetné
Aston Martin: Ki kell derítenünk, miért szenvedtünk a verseny elején
Főnöke szerint elképesztő, hogy Verstappen a telefoncsörgést is felismeri az autóban ülve
Russell is Schumachert méltatta Barcelonában

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!