Ledöbbentek az Alpine csapatánál, amikor lekerültek a gumimelegítő paplanok a sprintfutam előtt

Igazán vicces, ugyanakkor feszült pillanatok zajlottak le az Alpine Forma-1-es csapatának bokszutcai vezérlőpultjánál a Brit Nagydíj szombati sprintkvalifikációja előtt, amikor kiderült, a francia csapat versenyzőin kívül mindössze két pilóta rajtol még a lágy keverékű abroncsokkal.

A 17 körös versenytávra alapvetően a közepes keverékű gumik voltak a megfelelőek, ám a Pirelli már a sprintfutam előtt jelezte, lehetnek olyanok, akik bevállalják, hogy a lágyabb gumikkal vesznek részt a rövid versenyen.

Az Alpine csapatánál biztosak voltak benne, a lágy abroncsok kifizetődőek lesznek majd, mégis mindenki arcára kiült a döbbenet akkor, amikor kiderült, Fernando Alonsón és Esteban Oconon kívül csak Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen választotta ezt a stratégiát.

Hirdetés
 

Marcin Budkowski, az Alpine F1-es ügyvezetője elárulta, meglehetősen vicces pillanatot okozott a futam előtt az, ahogy a csapatok levették a gumimelegítő paplanokat autóikról.

„Van az a pillanat, amikor az összes csapat leveszi a gumimelegítőket a rajtrácson, szóval ott ültünk a bokszutca falán, és láttuk a többiek gumijait” – mondta Budkowski.

„Azt hittük, többen rajtolnak majd a lágyakkal. De csak mi, Valtteri és Kimi voltak ezen a keveréken, az ég világon senki más! Elvégre csapatdöntés volt, de a stratégák hajthatatlanok voltak abban, hogy szerintük ez a helyes döntés.”

„Hatan ülünk a bokszutcai vezérlőpultnál, és öten odafordultunk Matthieu-höz [Dubois], vezető stratégánkhoz, aki ránk nézett, és a tekintete olyan volt, hogy ’oké, vagy mi találtuk el, vagy látványosan elszúrtuk, de ki fog derülni!’.”

„És mint tudják, jó döntés volt, szóval le a kalappal előttük!”

Hogy mennyire jó döntés volt, azt Fernando Alonso bizonyította a futamon: a spanyol a 11. helyről rajtolt, és az első kör végén már az 5. helyen száguldott. Bár a két McLarennel szemben végül veszített két pozíciót, így is a 7. helyen zárt, így a mai versenyt erről a helyről kezdheti majd meg.

„2005-ben és 2006-ban én nem voltam itt, a Ferrarinál dolgoztam, de néhányan azt mondták, hogy ez volt az a rajt, amit Fernando produkálni szokott akkoriban” – folytatta Budkowski.

„És szerintem ez kifejezetten ő, nagyon okos, és róka módjára próbál kihasználni minden lehetőséget a pályán. Tudtuk, hogy a versenyzési ereje kivételes. És persze a tapasztalat is szerepet játszhatott. Hiszen láttuk, hogy Fernando remekül szerepelt, és jól szerepelt Seb [Vettel] és Kimi is.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!