Lesújtott Oconra a sprinthétvége átka: mindkét futamon a bokszból rajtol - F1VILÁG.HU

Lesújtott Oconra a sprinthétvége átka: mindkét futamon a bokszból rajtol

Az autón elvégzett egyetlen változtatás két versenyre is alaposan visszavetette Esteban Ocon hétvégéjét, aki a szabályok kíméletlensége miatt a szombati sprinten és a vasárnapi, fő futamon is a bokszutcából kénytelen rajtolni. Az Alpine-nál már látják, valószínűleg hiba volt erre a hétvégére hozni a fejlesztéseket.

A sprintfutamos Forma-1-es hétvégék több szempontból is extra kihívás elé állítják a csapatokat és a versenyzőket: egyetlen 60 perces szabadedzésük van a felkészülésre (amit Bakuban egy hosszú piros zászlós leállás tovább rövidített), az autókra pedig már a péntek délutáni időmérő kezdetétől a parc fermé-szabályok érvényesek, azaz bármilyen komolyabb változtatás a beállításokon a kvalifikáción elért eredmény lenullázását vonja maga után.

Ez történt most meg az Alpine-nál Esteban Oconnal, aki a pénteki időmérőn a 12., a szombatin pedig a 13. helyet szerezte meg, ám a csapat a sprint kvalifikációját követően jelezte az FIA felé, hogy változtat a 31-es számú autó felfüggesztésének beállításain, ezzel pedig elfogadta a büntetést is, ami ilyen esetekben a bokszutcából való rajtolást jelenti. Mivel azonban Bakuban még két verseny vár a mezőnyre – szombaton a 17 körös sprint, vasárnap pedig az 51 körös főesemény –, a parc fermé-szabályok pedig az utolsó kockás zászlóig érvényben vannak, Ocon büntetése mindkét hétvégi eseményre érvényes, vagyis kétszer kell majd a bokszból a mezőny után erednie.

 

Ez egy újabb csapás az Alpine számára azt követően, hogy Pierre Gasly a műszaki hibája miatt alig körözhetett a szabadedzésen, majd mindkét időmérőt csak a 19. helyen zárta.

Az enstone-i csapat jelentős fejlesztéseket, köztük egy új padlólemezt hozott Bakuba, ám a hétvége menetrendje nem tette lehetővé azok megfelelő tesztelését, s Otmar Szafnauer csapatfőnök elmondása szerint ebből fakadnak hétvégi problémáik.

„Meghoztunk egy döntést, ami most talán visszaütött, de a megbízhatósági gondokat nem láthattuk előre. Ha tudtuk volna, hogy csak fél óránk lesz az első edzésen, másképpen határoztunk volna. Úgy gondoltuk viszont, hogy az egyórás időtartam elég lesz a beállítások változtatásának elvégzéséhez” – ismerte el Szafnauer a Motorsportnak nyilatkozva még Ocon büntetésének bejelentése előtt.

További változás a sprintversenyre, hogy a Williams bejelentése szerint Logan Sargeant nem fog rajthoz állni rajta. Az amerikai versenyző a Q1 végén a falnak csapódott és komoly károkat okozott autója hátsó részében, ennek kijavítására van szüksége több időre a csapatnak, hogy az FW45-ös versenyre készen álljon a nagyobb téttel bíró vasárnapon.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Lesújtott Oconra a sprinthétvége átka: mindkét futamon a bokszból rajtol
Aston Martin: Ki kell derítenünk, miért szenvedtünk a verseny elején
Főnöke szerint elképesztő, hogy Verstappen a telefoncsörgést is felismeri az autóban ülve
Russell is Schumachert méltatta Barcelonában
Marko: Győzködnöm kellett Hornert, hogy ne szerződjön a Ferrarihoz

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!