Friss hírek

Lopez szerint felfújták a Lotus anyagi problémáit

A Lotus Forma-1-es csapatát tulajdonló Gerard Lopez a minap egy interjúban elárulta, az enstone-i gárda már nem küszködik anyagi problémákkal, jövőjét nem fenyegeti veszély.


A Lotus Forma-1-es csapatát tulajdonló Gerard Lopez a minap egy interjúban elárulta, az enstone-i gárda már nem küszködik anyagi problémákkal, jövőjét nem fenyegeti veszély.

A brit-francia alakulat az elmúlt szezon végén komoly financiális problémákkal találta szemben magát, a Quantum Motorsports nevű vállalat által ígért jelentős pénzösszeg ugyanis nem érkezett meg a csapathoz.

Hirdetés
 

A pénzügyi gondok a Lotus téli fejlesztéseire is rányomták bélyegüket, ráadásul az alakulat elveszítette világbajnok versenyzőjét, Kimi Räikkönent, valamint csapatfőnökét, Eric Boulliert.

Gerard Lopez, a gárda tulajdonosa így jelentős átszervezésekre kényszerült, a minap azonban elárulta, sokat javult a helyzet az elmúlt közel fél évben.

„Amikor meg kellett érkeznie a pénznek, meg is érkezett, de vissza kellett küldeni a feladóval kapcsolatos problémák miatt, így mi is késtünk a kifizetésekkel” – mondta a szakember.

„Amikor egy csapat megtervezi a költségvetését – mint ahogy teszi azt minden más vállalat is –, számol azzal, hogy egy bizonyos pénzösszeg majd megérkezik a számlájára. Ha viszont ez nem történik meg, a menedzsmentnek meg kell fordulnia, informálnia kell a vállalatot, és más alapokat kell találni.”

„Egy normális vállalat esetében, ha egy ügyfél nem fizet, akkor azzal együtt lehet élni. De mivel ebben az esetben a Forma-1-ről van szó, a problémákat kicsit felfújták.”

Az elmúlt időszakban a Lotus alakulatánál komoly létszámleépítések is történtek, Lopez pedig úgy fogalmazott, szakembereik jelentős részére az elmúlt évben azért volt szükség, mert a tavalyi autóval párhuzamosan már gőzerővel dolgoztak a radikálisan új 2014-es modellen.

„Tudom, hogy vannak csapatok, melyek 700 embert foglalkoztatnak. Mi nem – mi 470 emberrel dolgozunk. Ha úgy nézzük a dolgokat, hogy a pohár félig üres, akkor mondhatják, hogy ez a csapat rengeteg szakembert veszített. De ha úgy nézzük, hogy a pohár félig tele van, akkor bizony láthatjuk, hogy még így is 150-nel több alkalmazottunk van, mint a legtöbb csapatnak.”

„Szóval minden nézőpont kérdése. Belülről talán kevésbé viharos a helyzet, mint kívülről tűnik.”

Lopez elárulta, Eric Boullier McLarenhez való távozása nem a legjobbkor történt, a csapatnál azonban megbirkóztak a francia szakember hiányával.

„Eric feladatköre sokkal inkább a megfelelő kommunikációt jelentette Nick [Chester – technikai igazgató], valamint a versenycsapat között. Most egy kicsit szorosabbra fűztük az együttműködést Nick és Alan [Permane – pályaműveletekért felelős vezető] között, szóval most közvetlen kapcsolatban vannak, ahelyett, hogy Ericet használnák erre.”

„Hiányolom őt, hiszen lényegében ő volt az én kommunikációs csatornám a csapat irányába. Most viszont sokkal közvetlenebb a kapcsolatom Nickkel és Alannel.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!