Lotus: Barátként válunk el Kimitől

Őszintén beszélt a Lotus Kimi Räikkönennel való kapcsolatáról a gárdát birtokló Genii Capital ügyvezetője, Gerard Lopez.


Őszintén beszélt a Lotus Kimi Räikkönennel való kapcsolatáról a gárdát birtokló Genii Capital ügyvezetője, Gerard Lopez.

A legfrissebb pletykák szerint a csapat és a finn versenyző között igencsak megromlott a viszony azóta, hogy Räikkönen bejelentette, jövőre visszatér egykori csapatához, a Ferrarihoz.

Csak olaj volt a tűzre, amikor a múlt hétvégi Indiai Nagydíjon a 2007-es év legjobbja komolyan összeszólalkozott a gárda pályaműveletekért felelős igazgatójával, Alan Permane-nel.

Gerard Lopez, a Lotus tulajdonosa elárulta, bár kívülről valóban úgy tűnhet, feszült a viszony a felek között, valójában senkiben sincs tüske az elmúlt időszakban történtek miatt.

„Jó a kapcsolatunk Kimivel” – szögezte le a szakember a minap a Lotus hivatalos weboldalának adott interjújában.

„Többet szoktam beszélni vele, mint azt egyesek gondolják, és elég ritkán cseverészünk a Forma-1-ről. Természetesen mostanában elég sokat beszélnek Alan Permane és Kimi szócsatájáról, mely a futam hevében hangzott el, de ez csupán másodpercnyi hangulatváltozás volt a két éve tartó kapcsolat során. Nyilván nem voltak túl előnyös másodpercek, de el kell fogadnunk, hogy a csapatnál mindenki szenvedéllyel adózik a versenyzés iránt, és olykor bizony megtörténnek ilyen dolgok.”

„Véleményem szerint Kimit gyakran félreismerik. Ő valójában egy nagyon beszédes és barátságos srác. Az egyik hátránya annak, hogy az ember a figyelem középpontjában van, hogy az emberek gyakran megpróbálják úgy feltüntetni a dolgokat, mintha óriási csatározások folynának.”

„Például Kimivel együtt szépen, őszintén megbeszéltük azt is, hogy a Ferrarihoz szerződik. Tényszerű, ugyanakkor érzelmes beszélgetés volt, és bár furcsa ezt mondani, de ő is tényleg nagyon emberi figura. Ez az egész „Jégember-dolog” valójában csak a pályán érvényesül, ahol tényleg nagyon hidegfejű és kiváló versenyző. A valóságban viszont egy kedves srác, aki nagyon beszédes, és az elmúlt két év során igazán baráti kapcsolat alakult ki közöttünk, ami a Forma-1-ben azért nem olyan egyszerű.”

Lopez elárulta, természetesen nagyon csalódottak amiatt, hogy Räikkönen két év után elhagyja a Lotust, ám elismerik, sokáig rajtuk múlott, hogy megtartják-e a világbajnok versenyzőt.

„Nagyon sokáig a mi kezünkben volt a sorsa, az, hogy megtartjuk-e őt. De egyszerűen hadilábon álltunk a határidőkkel, nem tudtunk ajánlatot tenni, ami a Ferrarinak nem okozott gondot.”

„Engem ez szomorúsággal töltött el, hiszen olyan ez, mintha a tékozló fiú otthagyna bennünket. Amikor leigazoltuk őt, nagyon sok kritikát kaptunk, és rengeteg hitetlennel találkoztunk. Voltak, akik azt mondták, hogy még benne van a szikra, és ő az egyik legjobb Forma-1-es versenyző, de voltak olyanok is, akik szerint már nem képes rá, hogy túlértékelik, és így tovább.”

„Mi viszont hittünk benne, és nagyszerűen teljesített. Az egyetlen oka annak, hogy harcolhatunk a bajnoki második helyért, hogy ő ennyi pontot gyűjtött. Megteszünk mindent azért, hogy Kimi és a csapat harcolni tudjon – egészen a brazíliai kockás zászlóig.”

A szakember kifejtette továbbá, Räikkönen az elmúlt két évben nagyon komoly értéket képviselt a Lotusnál, és nem utolsó sorban hozzájárult ahhoz is, hogy Romain Grosjean jövőre húzóembere lehessen az enstone-i gárdának.

„Nagyon sokat adott ő a csapatnak: néhány dolog teljesen nyilvánvaló az emberek számára, de vannak olyanok is, amik nem ennyire láthatóak. Az első dolog, hogy Kimi érkezésével nem lehetett kifogása a csapatnak. Pontosan tudtuk, hogy ő a Forma-1 egyik legjobbja, és ennek eredményeképp nem volt menetség arra, hogy az autónk nem elég jó. Kimi érkezésével megvolt a mérce. Ez pedig megadta az embereknek a hitet, hogy bármit is tesznek fel az autóra, bárhogy is alakulnak a fejlesztések, a pályán mindig a maximumot hozzuk ki a versenygépből. Ez mindenkire nagyon motiválóan hatott.”

„A második dolog az volt, hogy nagyon jól illeszkedett abba a kultúrába, amit ez a csapat képviselt. Az autósportok csúcsosztályában versenyzünk, és egy nagyon komoly, munkás alakulatról van szó, de senki sem tekint úgy a Forma-1-re, mint afféle elit klubra, ahol nem lehet élvezni az életet, és bizony nagyon sok dologhoz elég lazán állunk hozzá. Természetesen nem a teljesítményről és a fejlesztésekről beszélek.”

„Nem olyan steril a légkör nálunk, mint néhány más csapatnál, ő pedig tökéletesen illeszkedik ebbe a kultúrába. Számunkra tulajdonképpen ő volt a tökéletes darabja a kirakónak, és azt gondolom, számára is nagyszerű volt ez a helyzet. Továbbra is úgy gondolom, hogy ez az egyik legjobb partnerség a Forma-1-ben.”

„Végül meg kell említeni azt is, hogy nagyon sokat segített Romainnek abban, hogy fejlődjön versenyzőként – nélkül ez vélhetően nem ment volna így. Az, hogy Romain ma így teljesít, főleg annak köszönhető, hogy a valaha volt egyik legjobb Forma-1-es versenyző mellett dolgozhatott. Kimi óriási szerepet vállalt Romain fejlődésében.”

A Lotus tulajdonosa bevallotta, bár hiányozni fog nekik Räikkönen, barátként válnak el útjaik. Lopez meg van győződve arról, a finn versenyző jövőre komoly ellenfelük lesz majd a versenypályán.

„Tény, hogy nagyon fog hiányozni, és valóban azt gondolom, hogy ez az egyik legjobb partnerség a Forma-1-ben. Kicsit nehéz belegondolni abba, hogy jövőre már nem fogja a fekete-arany autónkat vezetni. Szerintem ő is ugyanígy érez. Nem megbánásról van itt szó, sokkal inkább némi szomorúságról… hiányozni fog, és a beszélgetésünk alapján mi is hiányozni fogunk neki. De a távozása semmit sem vesz el a kapcsolatunkból, és abból a tényből, hogy egy igazi barátra leltünk, és ez így is marad.”

„Véleményem szerint Kimi remek munkát végez majd a Ferrarinál. Láthattuk, mire képes, úgyhogy pontosan tudjuk, milyen félelmetes erőt képvisel.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!