Lotus: Versenyképesek vagyunk, és ezt Kimi is tudja

Noha a Red Bull Racing keményen dolgozik azon, hogy leszerződtesse Kimi Räikkönent, a Lotus Forma-1-es csapatánál nem tartanak a finn pilóta távozásától.


Noha a Red Bull Racing keményen dolgozik azon, hogy leszerződtesse Kimi Räikkönent, a Lotus Forma-1-es csapatánál nem tartanak a finn pilóta távozásától.

A 33 esztendős versenyző jövőre Mark Webber helyét vehetné át a Milton Keynes-i alakulatnál, az ausztrál ugyanis 2014-ben már nem lesz tagja a királykategória mezőnyének.

Räikkönen többször kifejtette, egyelőre még fogalma sincs arról, hol folytatja pályafutását, menedzsmentje azonban ezen a héten már megkezdi az egyeztetéseket jelenlegi csapatával, a Lotusszal.

Eric Boullier, a gárda csapatfőnöke elárulta, tisztában vannak azzal, hogy a Red Bull szeretné leszerződtetni versenyzőjüket, ám úgy véli, remek érvek szólnak a Lotus csapata mellett.

„Kétlem, hogy történt bármiféle jelentős változás ahhoz képest, amit korábban mondtam. Igaz, hogy a Red Bull keményen dolgozik azon, hogy megszerezze Kimit, és biztos vagyok abban, hogy egy nagyon jó ajánlattal állnak majd elé, még a PR-életet is megkönnyítik majd számára. De ismétlem: Kimi fog majd dönteni” – mondta a francia szakember a száguldó cirkusz hivatalos weboldalának, a Formula1.com-nak nyilatkozva.

„Már eltöltöttünk némi időt azzal, hogy megvitattuk a dolgot, igen – és ismét le fogunk majd ülni.”

Webber év végi távozásával jövőre Kimi Räikkönen lehet a Forma-1 mezőnyének legidősebb tagja, éppen ezért Boullier szerint elképzelhető, hogy a finn versenyző döntésében komoly szerepet játszanak majd az anyagiak, hiszen minden bizonnyal következő szerződése lesz az utolsó a száguldó cirkuszban.

„Természetesen ezt is meg kell fontolni. Az ember keresztülmegy bizonyos szakaszokon élete során, Kiminek pedig igenis észben kell tartania, hogy a következő szerződése lesz az utolsó a Forma-1-ben. Szóval igen, előfordulhat, hogy az anyagi dolgok is komolyan megfontolja majd, így ezt is számításba kell vennünk.”

„Azt fogjuk felkínálni neki, ami véleményünk szerint a legjobb Kimi, illetve a mi számunkra is.”

A csapatfőnök hozzátette, bár az elmúlt időszakban a Lotus nem mindig ért el olyan eredményeket, mint szeretett volna, Räikkönen pontosan tisztában van azzal, hogy ez nem azért van, mert az enstone-i gárda lemaradt a fejlesztési versenyben.

„Montrealban nagyon sokat küszködtünk, a silverstone-i pedig egy furcsa verseny volt, ahol dobogóra állhattunk volna, de végül nem jött össze. Az is igaz, hogy Monacóban is értékes pontokat szerezhettünk volna, ha a külső tényezők nem tették volna tönkre a versenyünket. Szóval kívülről talán úgy tűnik, hogy alulteljesítettünk az utóbbi négy futamból legalább hármon. De nem a teljesítményünkkel volt baj, inkább különféle tényezők összjátéka miatt alakult így.”

„Egyszóval nem hiszem, hogy ezek a versenyek komolyan befolyásolják majd Kimit, hiszen a csapat tagjaként pontosan tudja, hogy folyamatosan fejlesztjük az autót, és a bajnokság második felében is keményen fogjuk nyomni. Tudja, hogy az autó jól teljesít, és egyszerűen csak nem jönnek össze a dolgok. De ezeknek semmi közük nincs a teljesítményhez.”

„Úgy gondolom, Kimi szereti ezt a csapatot és az embereket is. Jól érzi magát velük. Olykor az embernek jó autó áll rendelkezésére a szezon elején, a kérdés viszont az, hogy a csapat képes lesz-e tartani azt a szintet – és Kimi láthatja, hogy mi igenis képesek vagyunk rá.”

„Kevesebb forrásból gazdálkodunk, mint a Red Bull, de képesek vagyunk arra, hogy fejlesszük az autót. Múlt hétvégén szokványos körülmények álltak rendelkezésünkre, nem volt hűvös, és az eső sem esett, és láthatták, hogy az autónk versenyképes volt. Ha egy csapat versenyképes az évad közepén, akkor jó eséllyel képes lesz fenntartani a fejlesztési tempót. Szóval működik a rendszerünk, ha pedig kényelmesen érzi itt magát, és keres eleget ahhoz, hogy jól éljen, miután befejezte, akkor miért távozna? Elvégre neki kell megmondani, mit szeretne tőlünk, mi pedig utánajárunk a dolgoknak. Tudja, hogy rugalmasak vagyunk, és, hogy hallgatunk versenyzőinkre.”

Amikor a szakember arról kérdezték, Adrian Newey személye komoly érvként szólhat-e a Red Bull mellett Räikkönen számára, így felelt: „Kimi számára csak az számít, hogy egy pozitív környezetben nyerjen – semmi más. Mindig vannak különbségek két csapat között, de szerintem könnyedén harcba szállhatunk a Red Bull Racinggel. Kimi nem lesz itt a következő tíz évben, de néhány évig még szeretné élvezni a versenyzést, futamokat akar nyerni, ha pedig lehetséges, bajnokságot. Ennyi az egész.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS