Marko: Gasly nem térhet vissza a Red Bullhoz - F1VILÁG.HU

Marko: Gasly nem térhet vissza a Red Bullhoz

HIRDETÉS
Lényegében semmi esélye nincs Pierre Gaslynak arra, hogy visszatérjen a Red Bull Forma-1-es csapatához – erről beszélt nemrég egy interjúban az energiaital-gyárosok motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko, aki elárulta azt is, a francia pilóta szerződése lejártát követően szabadon távozhat.
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 12: Pierre Gasly of France and Scuderia AlphaTauri talks with Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko in the Paddock ahead of the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on June 12, 2022 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Clive Rose/Getty Images)

Gasly 2019-ben kapott lehetőséget a Red Bull nagycsapatától, ahol Max Verstappen csapattársaként kellett helytállnia. Pontosabban kellett volna, a francia pilóta azonban nemigen tudta tartani a lépést az azóta már világbajnokká avanzsált hollanddal. Gaslyt így visszaküldték az akkor még Toro Rosso néven szereplő AlphaTaurihoz, ahol azóta is pazar teljesítményt nyújt: a 2020-as Olasz Nagydíj első F1-es futamgyőzelmét is megszerezte, és többször tudott beleszólni az élen zajló küzdelmekbe.

Ez is kevés volt azonban ahhoz, hogy a Red Bull Racing egy második esélyt adjon neki: a csapat még hónapokkal ezelőtt jelentette be, hogy 2023-ban és 2024-ben is Sergio Perez lesz Verstappen csapattársa. Gasly pedig marad az AlphaTaurinál, ő nemrég hosszabbította meg kontraktusát 2023 végéig.

A Red Bull tanácsadója, Dr. Helmut Marko azt mondja, a most 26 esztendős versenyző egyértelműen jobbá vált az évek során, de nagyon nehéz megmondani, hogy mire lenne képes Verstappen csapattársaként.

„Gasly 2019-ben, Magyarországon kört kapott Maxtól. Ma már kétségkívül stabilabb versenyző, sokkal magabiztosabb. De nehéz megmondani, mennyire tudna helytállni Verstappennel szemben” – mondta a szakember a Motorsport-Total.com című internetes portálnak, majd arra a kérdésre, hogy a szimulátorban látottak alapján meg tudják-e mondani, hogy a francia pilóta gyorsabb lett-e az elmúlt évek során, így felelt: „Muszáj elmondanom egy történetet ezzel kapcsolatban. Rudy van Buren a Porsche Szuperkupában versenyez. 100 kilót nyom és 190 centiméter magas. Futja ezeket a szimulátorversenyeket Verstappennel, és ő a legjobb a szimulátorban.”

„Feltehetően be sem tudna ülni egy Forma-1-es autóba, de ha mégis, akkor sem lenne sehol. A szimulátor egy kiváló eszköz, és folyamatosan fejlődik is, de ott egyedül vezet az ember. A mi juniorjainknak futniuk kell egy időmérős kört a szimulátorban, hogy meghatározzuk, hol állnak. ’Helmut-körnek’ nevezzük ezt. Vannak, akiknek jobban sikerül, másoknak rosszabbul. És a szimulátorban semmiféle nyomás sincs az emberen. Olykor ez mentális dolog is. Vannak, akik hihetetlenül gyorsak, de nem az időmérőn. Perez is közéjük tartozik. Egész pályafutása során ilyen volt.”

Marko leszögezte, lényegében semmi esély arra – legalábbis 2024 végéig –, hogy Gasly újra a Red Bull nagycsapatánál versenyezzen.

„Perez szerződése 2023-ban meggátolja Gaslyt abban, hogy a Red Bull Racinghez kerüljön. Gasly 2024-től szabad lesz.”

A Red Bull tanácsadója hozzátette, ha egy vonzó lehetőséget kapna Gasly valamely más csapattól, szó nélkül elengednék – ahogy tették azt Carlos Sainz esetében is annak idején.

„Igen. Remek a kapcsolatunk. Az AlphaTauri vezéreként nagyon sikeres volt az elmúlt években. De Yuki már most az ő szintjén van az egykörös tempót tekintve. A versenyeken nem egészen így állnak a dolgok. Mindenesetre financiális szempontból javítottunk Gasly szerződésén, holott nem kellett volna ezt tennünk.”

Hirdetés

Gasly egyébként nemrég az F1Világnak adott exkluzív interjújában arról beszélt, bár nagyon jól érzi magát az AlphaTaurinál, és jelen helyzetben az olasz istálló a legjobb opció számára, pontosan tudja, világbajnoki címet nem velük fog nyerni a Forma-1-ben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!