Marko: Ideje volt, hogy mellénk álljon a szerencse! - F1VILÁG.HU

Marko: Ideje volt, hogy mellénk álljon a szerencse!

HIRDETÉS
A Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko szerint épp ideje volt, hogy a rengeteg balszerencse után végre melléjük álljon a szerencse. A szakember Max Verstappen mellett a csapat másik versenyzőjét, Sergio Perezt is méltatta.
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Race winner and 2021 F1 World Drivers Champion Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates with Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko and Masashi Yamamoto of Honda in parc ferme during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Igazán drámai versenyt hozott a 2021-es Forma-1-es idény utolsó versenye, az Abu Dhabi Nagydíjon, ahol bár esélytelennek tűnt, Max Verstappen végül győzni tudott Lewis Hamilton előtt, így megnyerte a világbajnoki címet.

A verseny végeredménye viszont még nem hivatalos, a Mercedes csapata ugyanis óvást nyújtott be a sportszabályzat két cikkelyére hivatkozva – erről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko a futam után elárulta, a maguk részéről hogyan is alakult a szezon utolsó versenye.

„Az érzelmek ma már a rajtnál az egekben voltak. Maxnál a hátsó kerekek 1-es és 2-es fokozatban kipörögtek, így Hamilton előre került. Ezután láttuk, hogy nem tudtuk tartani a Mercedest a mi gumijainkkal” – mondta a szakember, aki Sergio Perezt méltatta, a mexikói ugyanis jó csapattársként alaposan megnehezítette Lewis Hamilton dolgát.

„Checo Perez fenomenálisan dolgozott. Segített, hogy a Hamilton és Max közötti távolság csökkenjen. Aztán világos volt, hogy más stratégiát kell alkalmaznunk, ezért a két kiállás mellett döntöttünk.”

Marko elárulta, a futam hajrájában tudták, hogy csak egy biztonsági autós periódus segíthet rajtuk – és ezúttal melléjük állt a szerencse.

„Tudtuk, hogy biztonsági autós periódusra lesz szükségünk. Hála a Williamsnek és Latifinek ez sikerült. Aztán jött egy újabb akció a versenyirányítás részéről, ami eldöntötte, hogy a lekörözöttek nem mehetnek előre, amit a szabályzat nem így ír elő. Ez volt a következő izgalom.”

A Red Bull tanácsadója hozzátette, Perezt végül azért hívták ki a bokszba a futam végén, mert attól féltek, műszaki hiba miatt megáll alatta az autó a pályán.

„Checónak aztán az olajnyomással akadtak problémái, szóval úgy döntöttünk, hogy kihívjuk. Ezen a ponton feladtuk a konstruktőri címért folytatott harcunkat. Mert fennállt a veszély, hogy a másik autónk megáll, és így a biztonsági autó a kockás zászlóig kint marad a pályán. Folyamatosan össze-vissza alakult a helyzet.”

Hirdetés

A kérdésre, feladták-e a reményt, amikor Verstappen 11 másodperccel Hamilton mögött autózott, Marko így felelt: „Nem. A biztonsági autó ideális időpontban jött. Minden balszerencse után, ami az idei évben minket ért, valamikor a szerencsének mellénk kellett állnia. Ez történt.”

„És a döntés, hogy a lágyakra váltson Max, kulcsfontosságú volt. A Mercedes igazából két biztonsági autós periódust átaludt, így megkönnyítették a mi dolgunkat.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!