Marko odaszúrt a Mercedesnek: „Köszönjük” a szabályváltozásokat! - F1VILÁG.HU

Marko odaszúrt a Mercedesnek: „Köszönjük” a szabályváltozásokat!

HIRDETÉS
Alaposan odaszúrt a Mercedes Forma-1-es csapatának a Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko. A szakember lényegében megköszönte a Belgiumban bevezetett szabálymódosításokat a rivális csapatnak.
SPA, BELGIUM - AUGUST 28: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 leads George Russell of Great Britain driving the (63) Mercedes AMG Petronas F1 Team W13 during the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 28, 2022 in Spa, Belgium. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)

Mint ismert, Spában a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) új intézkedéseket hozott a „delfinezés” jelenségének visszaszorítása érdekében, a Red Bullnál pedig azon az állásponton vannak, teljesen szükségtelen volt lépéseket tennie az FIA-nak, ráadásul a szövetség szerintük egyetlen csapat, a Mercedes nyomására tette mindezt.

Amellett, hogy Belgiumban hivatalosan is mérték a versenyautók függőleges oszcillációját, szigorúbban vizsgálták a padlólemezek merevségét is, kiderült ugyanis, több csapat ezzel trükközve próbált előnyre szert tenni. A Mercedesnél bevallottan arra számítottak, a szigorításoknak köszönhetően közelebb tudnak majd kerülni a Red Bullhoz és a Ferrarihoz.

A versenyhétvége alapján viszont elmondható, a Red Bullnak nemigen okoztak problémát az új előírások: Max Verstappen az időmérő edzésen mintegy 2 másodperccel volt gyorsabb a Mercedeseknél, a versenyt pedig 18 másodperces előnnyel nyerte csapattársa, Sergio Perez előtt. A 4. helyen befutó George Russell 29 másodperccel maradt el a hollandtól, pedig a címvédő a 14. pozícióból vágott neki a futamnak.

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko nem is volt rest – a futam után azonnal odaszúrt a Mercedesnek, amikor arról faggatták, mostani pontelőnyük birtokában mikor kezdenek el a 2023-as fejlesztésekre fókuszálni.

„A mi filozófiánk az, hogy folyamatosan fejlesztünk. A kasztni lényegében ugyanaz marad jövőre is” – mondta a szakember. „De lehet, hogy változtatnunk kell valamit a kasztnin Toto új irányelveinek megfelelően!”

„Azok remekül működtek ezen a hétvégén. Köszönjük neki! Úgy tűnik, a Mercedes még jobban visszaesett!”

Marko a verseny után méltatta a csapatot és a versenyzőket is – nemcsak Verstappen, hanem Perez teljesítményével is elégedett volt.

„Minden tökéletes volt. Az autó, a gumik. Könnyű volt. Elégedettek vagyunk Perez teljesítményével is. Ha az ember több mint 1 másodperces hátrányban van az első edzésen, akkor ez egy jó eredménynek mondható.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!