Marko szerint Leclerc mulasztása büntetést érdemel - F1VILÁG.HU

Marko szerint Leclerc mulasztása büntetést érdemel

HIRDETÉS
Charles Leclerc hétvégéje saját elmondása szerint eddig tökéletesen alakul a Monacói Nagydíjon, ám a hazai sztár az időmérőn azért elkövetett egy apró hibát: elhaladt a felügyelők mellett, amikor mérlegelésre hívták, noha szerelői segítségével gyorsan korrigált.
FERRARI F1 GP BARCELLONA DOMENICA 22/05/2022 credit @Scuderia Ferrari Press Office Carlos Sainz, Charles Leclerc

A Forma-1-es időmérő edzések során az FIA véletlenszerűen kiválasztva végez mérlegelést a versenyautókon, így ellenőrizve, hogy azok megfelelnek-e az idei évre 798 kg-ban megszabott minimális súlyhatárnak. A pilóták erről mindig csak akkor kapnak értesítést, amikor behajtanak a bokszutcába, a mérlegelőpont pedig általában nem sokkal a bejárat után található, mint ahogy a monacói pályán is, így gyorsan reagálva kell lehúzódniuk. A mérlegelés elmulasztása súlyos vétség, ami az időmérőről való kizárást von maga után.

Leclerc-t a kvalifikáció második etapjában szólították erre a rutinszerű ellenőrzésre, a monacói azonban nem állt meg. Szerencséjére a Ferrari résen volt, rádión azonnal figyelmeztették pilótájukat, szerelők egy csoportja pedig hozzá sietett, hogy visszatolják az autót a mérlegelőállásra.

„Ezen a pályán ez elég trükkös” – kezdett magyarázatába Leclerc. „Őszintén szólva nem is tudom, hogy a jobb vagy a bal oldalon kell-e keresni a jelzőpanelt, de az biztos, hogy nagyon messzire helyezték ki, és alapesetben nem nézünk abba az irányba. Emiatt én nem is láttam, hogy behívtak, de szerencsére a csapatom észrevette a jelzést és szóltak, hogy álljak meg, majd pedig visszatoltak.”

Az FIA rendbenlévőnek találta a Ferrari gyors reakcióját és nem indított szabálysértési eljárást az állomásra későn és nem a megszokott irányból begördülő Leclerc ellen, ám a Red Bull tanácsadójaként ténykedő Helmut Marko szerint túlságosan is elnéző volt ez a magatartás, hiszen – noha nem gyanúsítja ilyennel ellenfelét – a szerelők akár változtathattak is volna valamit az autón a visszatolás közben, ha az eredetileg nem felelt volna meg a súlyhatárnak.

„Ha ugyanúgy következetesen büntetnék ezt, ahogy a juniorkategóriákban teszik, akkor most súlyos szankció érkezett volna. Elment a mérleg mellett. Nem módosították ugyan az autót, de a szabályok szerint ennek büntetést kellett volna érnie. Nem kívánom ezt neki, mert éppen elég balszerencséje volt már Monacóban, de szerintem a visszatolás nem teszi semmissé a vétséget” – mondta Marko az ORF-nek, majd megnyugtatólag hozzátette, a Red Bull nem fog panaszt tenni a történtek miatt az FIA-nál, elfogadják Leclerc időmérős győzelmét.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!