Friss hírek

Masi reméli, nem kell pontokat elvenni Verstappentől

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgatója, Michael Masi azt mondja, nagyon reméli, hogy a világbajnoki cím sorsa a versenypályán, nem pedig a bírói szobában dől majd el ezen a hétvégén Max Verstappen és Lewis Hamilton között.

A két bajnokaspiráns azonos pontszámmal érkezik meg a szezonzáróra, a múlt hétvégi Szaúd-arábiai Nagydíjon pedig végletekig menő csatát vívtak a győzelemért, a futam során pedig a versenybíróknak és a versenyirányításnak is közbe kellett avatkozniuk.

Verstappent rengeteg kritika érte idén agresszív vezetési stílusa miatt, de a Mercedest és Lewis Hamiltont is sokan támadják, a rajongókat pedig megosztja a versenybírók ténykedése is.

A Forma-1 állandó versenyigazgatója, Michael Masi a Daily Mail című lapnak adott exkluzív interjút nemrég, ebben elárulta, nagyon reméli, hogy tiszta küzdelmet látunk majd hétvégén.

Mivel a két versenyző azonos pontszámmal érkezik meg Abu Dhabiba, ám Verstappen neve mellett szerepel több győzelem, a két bajnokesélyes kiesése azt jelentené, hogy a hollandé lesz a világbajnoki cím. Masi azonban azt mondja, attól remélhetőleg nem kell tartani, hogy Verstappen szándékosan kiüti Hamiltont.

„A két versenyző akcióit nem tudom kontrollálni, azt csak ők tudják” – idézi Masi szavait a Daily Mail című lap.

„De a szabályok keretein belül vannak büntetéseink, legyen szó időbüntetésről vagy rajtbüntetésről. Emellett a Nemzetközi Sportkódex lehetőséget ad a versenybíróknak arra, hogy kizárjanak egy résztvevőt, vagy levonjon világbajnoki pontokat.”

„Szóval igen, Max is veszíthet el pontokat, ahogy bármelyik csapat. Reméljük, hogy nem lesz rá szükség, de ez is egy eszköz. Emlékeztetni fogok minden csapatot és versenyzőt ezekre a rendelkezésekre.”

A versenyigazgató hozzátette, minden egyes indicenst különállóként kezelnek.

„Bár elismerni talán nem akarják, de mélyen belül azért mindannyian tudják, hogy mi számít legális és tiszta játéknak, mi a kemény és fair versenyzés, és mi nem.”

„Minden egyes incidenst külön kezelünk. Bár hasonlónak tűnhetnek, nem feltétlenül ugyanolyanok. Van egy általánosan elterjedt vélemény, miszerint én felelek a kiszabott büntetésekért, pedig ez egy független versenybírói testület feladata, akik eldöntik, hogy indokolt-e a büntetés.”

A vasárnapi, szaúdi verseny után Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke kissé kritikusan fogalmazott a versenyirányítással kapcsolatban. A szakember azt mondta, hiányzik a versenyekről a 2019-ben elhunyt Charlie Whiting.

„Az efféle vélemények nem izgatnak. Láthattuk, hogy a küzdelem hevében Christian és Toto [Wolff] is különböző dolgokat mondanak. Joguk van a nézeteikhez. De én vagyok az első, aki azt mondom, hogy hiányzik Charlie, aki óriási tapasztalattal rendelkezett” – mondta Masi.

„Én és a csapatom a tőlünk telhető legjobb munkát végezzük. Egyesek dühösek lesznek, ha nem úgy alakulnak a dolgaik, ahogy szeretnék. Megértem ezt, elvégre ez egy elitsport.”

A múlt hétvégi futam után azért is sokat kritizálták a versenyirányítást, mert a verseny közben alkudoztak a Red Bull-lal – holott Michael Masi szerint ez rendszeresen előfordul a futamokon.

„Ez megtörténik egy verseny során – lehetőséget adunk nekik, hogy feladják pozícióikat. A különbség most az volt, hogy ez a piros zászló alatt történt meg, és nagyobb hangsúlyt kapott.”

„A legpragmatikusabb módja annak, hogy kezeljük az efféle dolgokat, ha azt mondjuk, hogy „megcsinálhatjátok ezt, vagy megy az ügy a versenybírókhoz, és a végeredmény jó eséllyel időbüntetés lesz”. Csak ez a diskurzus egy kicsit tovább tartott, mert a verseny félbe volt szakítva.”

Masi hozzátette, reméli, a világbajnoki cím sorsa a versenypályán dől majd el.

„Remélem, hogy nem a versenybírói szobában dől el, hanem a két srác között a pályán. Rajtuk múlik, senki máson.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!