Massa rajt-cél győzelmet aratott Valenciában - F1VILÁG.HU

Massa rajt-cél győzelmet aratott Valenciában

Felipe Massa parádés vezetést bemutatva, rajt-cél győzelmet aratott az Európa Nagydíjon. A Ferrari brazil pilótája mögött Lewis Hamilton végzett, aki második helyével megerősítette vezető pozícióját a bajnokságban. A harmadik Kubica lett, míg Raikkönen kiesett.

Felipe Massa parádés vezetést bemutatva, rajt-cél győzelmet aratott az Európa Nagydíjon. A Ferrari brazil pilótája mögött Lewis Hamilton végzett, aki második helyével megerősítette vezető pozícióját a bajnokságban. A harmadik Kubica lett, míg Raikkönen kiesett.

A pole-ból induló Felipe Massa remekül kapta el a rajtot és megtartotta vezető pozícióját, aki mögött elsőként Lewis Hamilton vette be a célegyenes utáni kanyarkombinációt, a BMW-s Robert Kubica előtt.

A Ferrari finn pilótája, Kimi Raikkönen egy kicsit beragadt, így a mögüle induló Heikki Kovalainen átvette tőle a negyedik helyet, miközben a hátsó régióban Nakajima hátulról telibe találta Alonsót, amit a Williams első, és a Renault hátsó szárnya bánt.

A hazai közönsége előtt versenyző Alonsónak így be kellett állnia a boxba, ahol a szerelők visszatolták a garázsba, hogy egy új hátsó szárnyat tegyenek fel autójára, ám a spanyol bajnok nem sokkal később levette sisakját és feladta a küzdelmet.

Az élen autózó Massa folyamatosan lépett el Hamiltontól, akit tisztes távolságból Kubica követett a harmadik helyen. A BMW Sauber lengyel versenyzője azonban a tizedik kör tájékán elkezdett lassulni, így Kovalainen és Raikkönen teljesen megérkezett mögé.

Kubica a csapatrádión autójára panaszkodott, ám később jelezte, minden rendben van, amit az is bizonyított, hogy ismét elszakadt az őt követőktől. Raikkönen azonban honfitársára tapadt, és folyamatosan tolta le a pályáról Kovalainent.

A kiállások első körét az élen autózó Felipe Massa kezdte meg, aki már majd’ öt másodperccel vezetett a mögötte haladó Hamilton előtt. A Ferrari brazilja csapattársa, Raikkönen elé érkezett vissza a pályára, így a finn újabb tizedeket veszített.

Közben Hamilton fantasztikus időket autózott, ám két körrel később ő is kiállt a boxba. A McLaren brit pilótája a Ferrari duója mögé érkezett vissza, ám egy körrel később Raikkönen – Kubicával egyetemben – szintén meglátogatta szerelőit.

Attól eltekintve, hogy Trulli megelőzte Vettelt, az első kiállások után nem változott a sorrend az élen. Glock ugyan Raikkönen előtt autózott, ám a Toyota német versenyzője egy kiállásos taktikán volt, és még nem volt kint a boxban.

A verseny felénél járva Massa már nyolc másodpercre növelte előnyét a mögötte autózó Hamiltonnal szemben, akit 16 másodperccel lemaradva Robert Kubica követett a harmadik helyen.

Kovalainen további öt másodperccel lemaradva követte a lengyel versenyzőt a negyedik pozícióban, akihez egyre közelebb került az egy kiállásos taktikával versenyző Glock, aki a harmincadik körben állt ki a boxba, ahol megkapta a verseny végéig elegendő üzemanyagot és a lágyabb keverékű gumikat.

Ezzel Raikkönen visszavette korábbi ötödik helyét, és folyamatosan csökkentette a különbséget közte és előtte haladó honfitársa, Heikki Kovalainen között.

Közben – húsz körrel a vége előtt – az élen autózó Felipe Massa megkezdte a kiállások utolsó körét. A brazil megkapta a lágyabb keverékű gumikat, és könnyedén visszatért Hamilton mögé, aki egy körrel később szintén kiállt tankolni, így visszaállt a rend.

Massát azonban nagyon rosszkor engedték ki a szerelők, és kis híját összeakadt a Force India német versenyzőjével, Adrian Sutillal a boxutcában – aki később egyedüliként gumifalnak csapta autóját.

Bár nem történt komolyabb baj, a sportfelügyelők azonnal jelezték, a verseny után kivizsgálják az esetet.

Időközben Raikkönen teljesen megérkezett Kovalainen mögé, akivel egyszerre állt ki a boxba. Sokáig úgy tűnt, hogy a Ferrari pilótája meg tudja előzni honfitársát, azonban idő előtt kilőtt, még mikor a töltőcső autójához volt csatlakoztatva. A finn versenyző elcsapta egyik szerelőjét, és rengeteg időt veszített, így Trulli is el tudott menni mellette.

A dráma azonban még csak ezután következett. Raikkönen teljesen megérkezett a Toyota versenyzője mögé, mikor tizenegy körrel a futam vége előtt a célegyenesben felrobbant a motorja, és kiállni kényszerült – ahogy csapattársa három héttel ezelőtt a Hungaroringen.

Az utolsó tíz körben már nem változott a sorrend az élen. A Ferrari még talpon maradt versenyzője, Felipe Massa magabiztosan vezetett az élen, akit öt másodperccel lemaradva Lewis Hamilton követett a második helyen.

A harmadik pozícióban autózó Robert Kubica már több mint fél perces hátrányban volt az előtte haladókkal szemben, akit Kovalainen, Trulli, Vettel, Glock és Rosberg követett a pontszerző helyeken.

Felipe Massa idei negyedik győzelmével felugrott csapattársa elé a második helyre, hat pontra megközelítve Hamiltont az egyéni világbajnokságban.

Európa Nagydíj, verseny:

 1. Massa     Ferrari        (B) 1h35:32.339
 2. Hamilton   McLaren-Mercedes   (B) +   5.611
 3. Kubica    BMW Sauber      (B) +  37.353
 4. Kovalainen  McLaren-Mercedes   (B) +  39.703
 5. Trulli    Toyota        (B) +  50.684
 6. Vettel    Toro Rosso-Ferrari  (B) +  52.625
 7. Glock     Toyota        (B) + 1:07.990
 8. Rosberg    Williams-Toyota    (B) + 1:11.457
 9. Heidfeld   BMW Sauber      (B) + 1:22.177
10. Bourdais   Toro Rosso-Ferrari  (B) + 1:29.794
11. Piquet    Renault        (B) + 1:32.717
12. Webber    Red Bull-Renault   (B) +   1 kör
13. Button    Honda         (B) +   1 kör
14. Fisichella  Force India-Ferrari  (B) +   1 kör
15. Nakajima   Williams-Toyota    (B) +   1 kör
16. Barrichello  Honda         (B) +   1 kör
17. Coulthard   Red Bull-Renault   (B) +   1 kör

Leggyorsabb kör Massa, 1:38.708

Kiesők:

Raikkonen   Ferrari        (B)  46
Sutil     Force India-Ferrari  (B)  42
Alonso    Renault        (B)  1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!