Mazepin csak semleges színekben állhat rajthoz az F1-ben - F1VILÁG.HU

Mazepin csak semleges színekben állhat rajthoz az F1-ben

Vélhetően semleges színekben áll rajthoz 2021-ben a Forma-1-ben a Haas csapatának újonc versenyzője, Nikita Mazepin.

A Sportdöntőbíróság még decemberben jelentette be, hogy fenntartja Oroszország világbajnoki sporteseményeken való részvételének tilalmát, miután a 2014-es szocsi téli olimpia után államilag támogatott, szervezett doppingoláson érte tetten az ország sportolóit.

A Nemzetközi Doppingellenes Bizottság (WADA) négyéves eltiltást javasolt Oroszországnak, ezt azonban két évre csökkentette a Sportdöntőbíróság, ez azonban azt jelenti, hogy sem a soron következő olimpián, sem a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon nem lesz orosz csapat. 

Az orosz autósport szövetség pénteken jelentette be, a bíróság döntésével kapcsolatban megérkezett a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) állásfoglalása is az ügyben. Eszerint a Sportdöntőbíróság gyakorlata az autós szövetség világbajnoki eseményeire is kiterjed, mindez pedig azt jelenti, hogy a Haas csapatával idén debütáló Nikita Mazepin nem versenyezhet orosz zászló alatt a következő két idényben.

Mazepin így nem használhatja hazája nemzeti szimbólumait, zászlaját, sőt, még az „Oroszország”, vagy az „orosz” szavak hivatalos említésétől is tartózkodnia kell.

A fiatal pilóta semleges színekben indul majd, hivatalosan pedig „oroszországi semleges sportolóként” kell hivatkozni rá.

Érdekesség, hogy a Forma-2-ben versenyző Robert Shwartzman versenyezhet idén orosz színekben, az F2-es széria ugyanis hivatalosan nem számít világbajnoki sorozatnak.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!