Élő tudósítás: Ez történik Silverstone-ban!

  F170

McLaren: A csapatok és versenyzők akarták ezeket a szabályokat!

Fotó: McLaren
Andreas Seidl, Team Principal, McLaren
A McLaren Forma-1-es csapatát irányító Andreas Seidl szerint a versenyzőknek és a csapatoknak egy szavuk sem lehet, hogy túl sok a szabály a sportban, ők voltak ugyanis azok, akik kiharcolták ezt.

Az elmúlt időszakban számos vitást döntést hoztak a versenybírók az F1-ben, az általános vélekedés az, hogy a száguldó cirkusz túlszabályzottá vált, ami lényegében kiöli a versenyzést az autósportok csúcsosztályából.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is erre utalt, miután versenyzőjének, Max Verstappennek meg kellett jelennie a versenybírók előtt múlt vasárnapi előzése miatt. A hollandot végül nem büntették, néhány héttel ezelőtt viszont büntették Sebastian Vettelt, aki a versenybírók indoklása szerint Kanadában veszélyes módon tért vissza a versenypályára. A német emiatt a győzelmet veszítette el Montrealban.

A Forma-1 négyszeres világbajnoka nem rejtette véka alá véleményét, amikor azt mondta, a sportág irányító testülete és vezetői jobban tennék, ha békén hagynák a versenyzőket.

A McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl szerint viszont a mezőnynek el kell fogadnia a jelenlegi helyzetet, hiszen az FIA csak annyi szabályt vezetett be, amennyit a csapatok kértek.

„Számomra ez egy kicsit olyan, mint a gumikról való értekezés” – mondta a szakember, utalva arra a múlt pénteki egyeztetésre, ahol a csapatok arról szavaztak, visszatérjenek-e a szezon második felére a 2018-ban használt abroncsok.

„Az érvényben lévő szabályok azért vannak, mert a csapatfőnökök és a versenyzők ezeket kérték. Ezért is gondolom azt, hogy el kell fogadnunk, hogy most ezek a regulák. Bíznunk kell a stewardokban, hogy jó döntést hoznak.”

Fotó: Renault

Seidl mindazonáltal úgy véli, a sportág érdeke az lenne, ha a 2021-es szabályok tekintetében nem a csapatok mondanák ki az utolsó szót.

„Az én véleményem az – és ez igaz a sportszabályzatra, a technikai dolgokra és a financiális kérdésekre is –, hogy konzultatív jellegűnek kellene lennie a folyamatnak, a csapatokat meg kellene kérni arra, hogy adjanak visszajelzéseket. De az FIA és az F1 részéről erős vezetésre lenne szükség, hogy abba az irányba menjenek, amelyikről azt gondolják, helyes.”

„Egyedülálló lehetőség az, hogy ilyen tapasztalt és erős szakemberek dolgoznak az F1 vezetésében, illetve az FIA-nál. Azt gondolom, ebből a szempontból soha nem voltunk még ilyen erősek – Ross [Brawn] és [Nikolas] Tombazis jól tudják, mit kell tenni annak érdekében, hogy elérjük azokat a célokat, melyekkel mindannyian egyetértünk.”

„Nagyon támogatjuk azt, hogy el kell indulni abba az irányba, amit kijelöltek a szabálytervezettel, mert meggyőződésünk, hogy ez lenne a megfelelő dolog a sport számára.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS