McLaren: A Red Bull „nagyon bátor”, hogy belefog a motorprojektbe - F1VILÁG.HU

McLaren: A Red Bull „nagyon bátor”, hogy belefog a motorprojektbe

HIRDETÉS
„Nagyon-nagyon bátor” döntést hozott, és igencsak nagy fába vágja a fejszéjét a Red Bull azzal, hogy saját motorprogramot indít Forma-1-es szerepléséhez – mondja Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója.
PORTIMAO, PORTUGAL - APRIL 30: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda stops in the Pitlane during practice ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional Do Algarve on April 30, 2021 in Portimao, Portugal. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A Red Bull a 2022-es idénytől kezdődően már saját maga gyártja le F1-es erőforrásait a Hondától megvásárolt motortervek alapján, 2025-től pedig már teljesen saját aggregátokat építhet újonnan épülő Milton Keynes-i motorközpontjában.

A Red Bull 2004-ben a Jaguar csapatának felvásárlásával érkezett meg az F1-be, a bemutatkozás óta pedig ez lesz a legnagyobb projekt, amibe belevág a száguldó cirkuszban.

A McLaren főnöke, Zak Brown szerint a lépés egyáltalán nem kockázatmentes az energiaital-gyárosok számára.

„Azt gondolom, nagyon-nagyon bátor a döntésük” – mondta a szakember Portugáliában. „Véleményem szerint feszültséggel teli lehet a dolog. A Red Bull egy nagyszerű versenycsapat rengeteg erőforrással.”

„Viszont azt gondolom, ha a motorbefagyasztás nem történt volna meg, szerintem nem vállalták volna be a projektet, mert tonnányi folyamatos fejlesztési forrásra lett volna szükség, ami már nem lett volna pénzügyileg megvalósítható.”

„Szóval szerintem jó, hogy eljutottuk arra a pontra, hogy a szabályok lelassítják a költéseket.”

A Mercedes, a Ferrari és a Renault [Alpine] után a Red Bull lehet a negyedik csapat az F1-ben, mely saját magának gyártja versenyautóját és motorját is, ezt azonban Zak Brown szerint nem lesz egyszerű feladat menedzselni.

„Egyáltalán nem kockázatmentes. Felállítani egy ilyen szervezetet többszáz alkalmazottal… ez rengeteg munkával jár. És úgy fest, nagyon tehetséges szakembereket szerződtetnek.”

A McLaren vezérigazgatója szerint a Red Bull nem vágott volna bele ebbe a projektbe, ha a Honda nem döntött volna úgy, hogy a 2021-es szezon végén kivonul a Forma-1-ből. Éppen ezért nem valószínű az, hogy hozzájuk hasonlóan a McLaren is saját motor építésébe fog.

Hirdetés

„Mivel egy létező motort vehetnek át, és rengeteg tudást és infrastruktúrát, ez a projekt jóval költséghatékonyabb, mintha a nulláról kezdenének.”

„Én nem látom azt, hogy a McLaren belátható időn belül elkezd motorokat gyártani, mert nem hiszem, hogy a Red Bull belevágott volna, ha nem adódott volna ez a lehetőség a Honda kiszállásával.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!