Eifel Nagydíj
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

McLaren: Le a kalappal Button előtt

A McLaren Mercedes csapatfőnöke, Martin Whitmarsh szerint versenyzőjük, Jenson Button fantasztikus munkát végzett a vasárnapi Abu Dhabi Nagydíjon, hiszen úgy állhatott fel a dobogó harmadik fokára, hogy a verseny során KERS-problémákkal küzdött.


A McLaren Mercedes csapatfőnöke, Martin Whitmarsh szerint versenyzőjük, Jenson Button fantasztikus munkát végzett a vasárnapi Abu Dhabi Nagydíjon, hiszen úgy állhatott fel a dobogó harmadik fokára, hogy a verseny során KERS-problémákkal küzdött.

A szakember elárulta, nem csak Lewis Hamilton győzelme miatt marad emlékezetes számukra a hétvégi verseny, hanem azért is, mert Button teljesítményével lenyűgözte az egész csapatot.

„Emlékezni fogunk erre a versenyre, főként Lewis nagyszerű győzelme miatt, de nem szabad alábecsülnünk a Jenson által végzett munkát sem” – mondta Whitmarsh.

„A verseny korai szakaszában problémája volt a KERS-rendszerrel, és 20 kört kellett megtennie nélküle. A futam hátralévő részére megpróbáltuk működésre bírni, de ismét meghibásodott volna.”

„Ez idő alatt – miközben megpróbálta megtalálni a ritmust, tartani a tempót, védeni a pozícióját, keresztülverekedni magát a forgalmon – a fékegyensúly is változott, függően attól, hogy működött-e a KERS vagy sem.”

„Szóval hihetetlen munkát végzett és rendkívül nehéz volt megfelelni a kihívásnak. Nagyszerű dolog, hogy mindezek ellenére dobogóra tudott állni.”

Whitmarsh elárulta, a verseny rajtja után jelentkeztek először problémák a hibrid rendszerrel, és a futam során nem is sikerült teljesen kiküszöbölni a problémát.

„Azt hiszem, körülbelül a tizedik kör környékén merültek fel gondok, utána nagyjából 20 kört tett meg KERS nélkül. Ezután szakaszosan állt rendelkezésére a hibrid rendszer, mert újraindítottuk azt, ki-be kapcsolgattuk, talán ötször is.”

„Hihetetlen munkát végzett, mert nagy különbséget jelent a KERS – nem csak a köridők, de az egyensúly szempontjából is, ráadásul nem is lehetett előre megjósolni a meghibásodást. Tehát akárhányszor, amikor a rendszer kikapcsolt, teljesen más fékegyensúllyal kellett megérkezzen a kanyarokhoz. Szóval nem lehet kellemes úgy megérkezni egy hajtűhöz, hogy azon agyalsz, működik-e megfelelően a KERS, és jó-e a fékegyensúly. Ez nem egy könnyű dolog mentális szempontból, de fizikailag is meg kell birkózni vele.”

Ugyan Button Abu Dhabiban megszerzett harmadik helyének köszönhetően egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy ezüstérmes pozícióban zárja az idei évet, Whitmarsh úgy véli, a brit nem tulajdonít nagy jelentőséget ennek a dolognak.

„Még megy a harc a második helyért, de a verseny délelőttjén megvitattunk néhány stratégiát Jensonnal. Ami nekem tetszett, az az volt, hogy szerette volna, ha kockázatot vállalunk a taktikával, ha lehetőség kínálkozik. Nem érdekelte a második hely, meg akarta nyerni a versenyt.”

„Szerintem ez a jó hozzáállás, mert – hogy őszinték legyünk – a győzelem miatt vagyunk itt, nem azért, hogy megpróbáljuk megőrizni a második helyet a bajnokságban.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!