Toszkán Nagydíj

McLaren: Öngólt rúgtunk a 2014-es szabályokkal

A McLaren Mercedes csapatfőnöke, Martin Whitmarsh úgy véli, a Forma-1 csapatainak jobb munkát kellene végezniük annak érdekében, hogy megfelelőbben tudjanak dönteni a királykategória szabályait illetően.


A McLaren Mercedes csapatfőnöke, Martin Whitmarsh úgy véli, a Forma-1 csapatainak jobb munkát kellene végezniük annak érdekében, hogy megfelelőbben tudjanak dönteni a királykategória szabályait illetően.

A Forma-1-es Csapatok Érdekvédelmi Szervezetének (FOTA) elnöke példaként a jövőre érkező V6-os motorokat, illetve a megemelkedő költségeket hozta fel.

Whitmarsh szerint a jövőre érkező új motorformula tulajdonképpen egy hatalmas öngól a felmerülő költségek szempontjából.

A szakember hozzátette, bár a McLaren biztonságos helyzetben van pénzügyileg, más csapatok hosszú távú stabilitása veszélybe kerülhet.

„Valójában nincsen csodaszer” – mondta a szakember az AUTOSPORT című angol szaklapnak nyilatkozva, amikor arról kérdezték, a csapatok hogyan tudnának hatékonyabban együtt dolgozni, és ezáltal jobb döntéseket hozni.

„Egy kicsit szorgalmasabbnak kell lennünk a közös munkát illetően, fel kell ismernünk a következményeket és keményebben kell dolgoznunk a költségmegtakarításon a Forma-1-ben. A McLaren az elmúlt években pénzügyileg kevésbé volt kritikus helyzetben, de meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a sportág is egészségesebb lesz.”

„Fontos, hogy 10-11 csapat túlélje, és fenntartható üzleti modellel rendelkezzen. Sokkal aktívabbnak kell lennünk, korábban kell döntéseket hoznunk a szabályokat illetően, és csökkentenünk kell a költségeket.”

Whitmarsh szerint a V6-os motorokra vonatkozó szabályokra elszalasztott lehetőségként kell tekinteni, túlságosan drágák ugyanis, ráadásul megkérdőjelezhető értékük is a közúti autógyártás szempontjából.

„A kisebb motorok, a közvetlen befecskendezés, a turbófeltöltés mind releváns az utcai autógyártásban, és ez jó. Mint ahogy az energia-visszanyerő rendszer is az. De hogy a csúcsteljesítményű motorok tényleg fontosak-e az utcai gyártás tekintetében, nos, azt kétlem. Ezek elég egzotikusak. Az alapkoncepció jó, de talán nem előfordulhat, hogy nem számoltunk néhány egzotikus tényezővel, melyek végső soron kevésbé lesznek relevánsak.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS