Még idén tesztelhetik a 2013-as gumikat a csapatok

A Forma-1-es csapatok még az idei szezonban lehetőséget kapnak arra, hogy kipróbálják a 2013-as abroncsokat, ugyanis a Pirelli a szezonzáró Brazil Nagydíjra néhány szettet biztosítani fog számukra.


A Forma-1-es csapatok még az idei szezonban lehetőséget kapnak arra, hogy kipróbálják a 2013-as abroncsokat, ugyanis a Pirelli a szezonzáró Brazil Nagydíjra néhány szettet biztosítani fog számukra.

Az olasz beszállító módosítani fog keverékein a következő idényre, hogy az ideinél kiszámíthatóbb abroncsokat biztosíthasson a csapatok számára.

A gumik új karakterisztikája pedig a jövő évi versenygépek tervezésébe is beleszól, ezért is biztosít majd a Pirelli autónként két új garnitúra gumit a csapatoknak a Brazil Nagydíj pénteki szabadedzésein.

A Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn úgy gondolja, hogy nagyon fontos lesz a gumiteszt Brazíliában, hiszen az idei év bebizonyította, hogy versenyeket, akár bajnokságot is lehet nyerni azáltal, hogy jól ismeri valaki az abroncsok viselkedését.

„Más lesz a gumipaletta, mint idén volt” – mondta. „A Pirelli már közölt néhány információt róla, de még nem tudunk pontos részleteket. A számok, amiket adtak, azt mutatják, hogy merevebb lesz a konstrukció, bár a keverék, szerintem nagyon hasonló marad, mint idén volt.”

„Egy biztos, más gumik lesznek jövőre, és ezért is lesz nagyon fontos a pénteki teszt Brazíliában.”

Annak ellenére, hogy a gumik formája változatlan marad, a merevebb szerkezet azt jelenti, hogy a gumik teljesen másképpen fognak viselkedni terhelés alatt, így a csapatoknak kulcsfontosságú lesz a teszt, hogy minél előbb visszajelzést kapjanak arról, miként hat ki mindez az autók teljesítményére és az aerodinamikára.

Mindez persze azt is jelenti, hogy azoknak a csapatoknak, amelyek még az utolsó futamon is harcban vannak a bajnoki címért, választaniuk kell, hogy az adott versenyre készülnek pénteken, vagy már a következő idényre dolgoznak az új gumik tesztelésével.

A bajnoki címért még harcban lévő McLaren sportigazgatója, Sam Michael hozzátette, hogy csapata mindenképpen szakít majd időt az új gumik tesztelésére, hiszen azt kihagyni – bármilyen kiélezett a bajnokság – borzalmas hiba lenne.

„Hihetetlenül fontos a teszt, hiszen ez az egyetlen lehetőségünk február előtt, mikor megkezdődik a téli tesztszezon” – magyarázta a szakember.

„Mind az első, mind pedig a hátsó abroncsok változnak, és ez az egyetlen lehetőség, hogy adatokat gyűjtsünk. Ha a teszten kiderül, hogy valamit alapjában meg kell változtatni az autón, akkor azonnal reagálnod kell.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS