Megkezdődtek a munkálatok, 2026-ra teljesen megújul a Hungaroring - F1VILÁG.HU

Megkezdődtek a munkálatok, 2026-ra teljesen megújul a Hungaroring

Átfogó felújítás kezdődött meg a Hungaroringen, mely egyben feltétele annak is, hogy a jelenleg érvényben lévő szerződést 2032-ig meghosszabbítsák a Forma-1-es sorozattal. A versenypályán kedden sajtótájékoztatót tartottak, ahol a létesítmény rekonstrukciójáról osztottak meg információkat.

A mogyoródi versenypálya tervezett felújításáról már jó ideje lehetett hallani, mostanra azonban már a tényleges munkálatok is elkezdődtek a Hungaroringen, a jócskán elavult közművek fejlesztése hónapok óta zajlik, és összesen három ütemben varázsolják újjá az 1986-ban átadott versenyhelyszínt.

Első lépésben a paddocképület újul majd meg a garázsokkal, a kommentátorfülkékkel, illetve a célegyenes melletti lelátókkal együtt, a második ütemben pedig mérlegelik, el lehet-e majd végezni olyan módosításokat, melyek a MotoGP fogadására is alkalmassá teszik a pályát. A többi, még faszerkezetes lelátó felújítása a harmadik ütemben valósul majd meg. Az első ütem munkálatai az idei Magyar Nagydíjat követően kezdődnek majd el. A felújítás keretében megszépül a Hungaroring bejárata és eltűnik a célegyenes felett átívelő gyalogoshíd, ehelyett két alagutat alakítanak majd ki. A közbeszerzést várhatóan május közepén írják ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Hungaroring a Nemzeti Sport Ügynökség (NSÜ) felügyelete alá került, ez pedig felgyorsíthatja majd a döntéshozatali folyamatokat. A sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám elárulta, 2024-ig a jelenlegi körülmények között versenyeznek majd a Forma-1-es csapatok hazánkban, 2026-ban viszont már egy újjávarázsolt, a nyomvonalát tekintve azonban változatlan Hungaroringen körözhetnek a versenyzők. A 2025-ös Magyar Nagydíjat a felújítás közben kellene lebonyolítani, ennek részleteiről viszont még folynak az egyeztetések.

A versenypálya szerződése jelenleg 2027-ig szól, a hosszabbításról viszont már elkezdődtek a tárgyalások, az új megállapodás pedig 2032-ig szólhat – egy további 5 éves periódusra vonatkozó opcióval. A pálya felújítása előfeltétele a szerződés meghosszabbításának, erről jó ideje beszélnek már a magyar versenypálya részéről.

Múlt héten egyébként már megjelentek részletek a Magyar Közlönyben a Hungaroring F1-es jövőjéről, ebben a kormány garanciát vállalt a magyar versenypálya felújítására annak érdekében, hogy még sokáig ellátogathasson hazánkba a száguldó cirkusz.

A közlönyből egyébiránt kiderült az is, 2024-ben a Magyar Nagydíj versenyrendezési jogdíjat 49 millió 684 ezer 662 amerikai dollár, azaz átszámítva közel 17,5 milliárd forint lesz, az ezt követő években pedig ez az összeg további 2 százalékkal emelkedik majd.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Megkezdődtek a munkálatok, 2026-ra teljesen megújul a Hungaroring
Sajtóhír: Nem lesz verseny Dél-Afrikában, marad a Belga Nagydíj a naptárban
A Sauber-főnök még a 45 éves Alonsót is leszerződtetné
Aston Martin: Ki kell derítenünk, miért szenvedtünk a verseny elején
Főnöke szerint elképesztő, hogy Verstappen a telefoncsörgést is felismeri az autóban ülve

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!