Meglepő húzás a Pirelli F1-es gumiválasztásában - F1VILÁG.HU

Meglepő húzás a Pirelli F1-es gumiválasztásában

HIRDETÉS
A Forma-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli hétfőn bejelentette, milyen gumikeverékeket használhatnak majd a száguldó cirkusz csapatai a 2022-es idény első három versenyhétvégéjén. Az olasz gyártó hozott egy meglepő döntést is.
CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA, SPAIN - FEBRUARY 24: Carlos Sainz, Ferrari F1-75, leaves the garage during the Barcelona February testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on Thursday February 24, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Sutton / LAT Images)

Az idei szezontól kezdve 18 colos kerekeket használnak a száguldó cirkuszban, az F1 csapatai pedig február végén, Barcelonában próbálhatták ki az olasz gumigyártó végleges keverékeit. A Pirelli az idei szezonra is négy száraz pályás gumikeverékkel készül, ezek közül minden hétvégén három vegyület áll majd a csapatok és versenyzők rendelkezésére.

A C1-es vegyület a legtartósabb, míg a C5-ös a leglágyabb, és elméletben a leggyorsabb keverék. Az első három versenyhétvégén használatos gumitípusok kiválasztásakor természetesen a Pirelli minden fontos körülményt számításba vett.

Ennek megfelelően a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon a három legkeményebb vegyület (C1, C2 és C3) lesz használatban, az azt követő Szaúd-arábiai Nagydíjon pedig a C2-es, C3-as és C4-es keverékeket használja majd a mezőny.

A száguldó cirkusz 2019 után először versenyezhet újra Melbourne-ben, az idei évre pedig jelentősen átalakították az Albert Parkban elterülő aszfaltcsíkot. Ezt is figyelembe véve a Pirelli szokatlan lépésre szánta rá magát: most először fordul elő, hogy nem egymással „szomszédos” keverékekkel érkezik egy F1-es hétvégére.

A kemény keverék a C2-es, míg a közepes a C3-as lesz Ausztráliában, lágy keverékként viszont a C5-ös, tehát leglágyabb vegyületű gumikat használhatják majd a versenyzők.

„Úgy hisszük, hogy ez a legjobb választás az új aszfalthoz, illetve az új vonalvezetéshez” – mondta a Pirelli szóvivője a RacingNews365.com című internetes lapnak.

Az F1-es világbajnokság jövő hétvégén rajtol Bahreinben. 

A Pirelli gumiválasztásai

VersenyC1C2C3C4C5
BahreinKeményKözepesLágy
Szaúd-ArábiaKeményKözepesLágy
AusztráliaKeményKözepesLágy

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!