Megmagyarázta az Aston Martin Alonso elszúrt gumitaktikáját - F1VILÁG.HU

Megmagyarázta az Aston Martin Alonso elszúrt gumitaktikáját

HIRDETÉS
Az Aston Martin csapatfőnöke, Mike Krack szerint Fernando Alonso nem nyerte volna meg a Monacói Nagydíjat, ha első kerékcseréjekor rögtön az intermediate-abroncsokat kapja.
Fernando Alonso, Aston Martin

A kétszeres világbajnok a 2. helyről rajtolt a monte-carlói versenyen, de nemigen tudta tartani a lépést Max Verstappennel. Az egyetlen esély talán az eső érkezése jelentette a spanyol pilóta számára, Alonso autójára azonban első kerékcseréjekor nem az intermediate-abroncsokat, hanem a slick-gumikat szerelték fel.

Az Aston Martin a döntés miatt nagy hátrányba került, rögtön a bokszkiállás után azonban az eső még jobban rákezdett, így Alonsónak hamarosan újra a bokszba kellett hajtani. Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke elmagyarázta, miért döntöttek úgy, ahogy. 

„Nyilván ilyen körülmények között próbálunk minél tovább kint maradni, amikor még nem igazán tudjuk, mi fog történni” – mondta a szakember. „Nem számoltunk ennyi esővel, hogy őszinte legyek. Szóval azt gondoltuk, lesz egy rövid zápor, és gyorsan felszárad, mert a pálya amúgy nagyon meleg volt. És ilyenkor úgy vagyunk vele, oké, kint maradunk még egy, két vagy három körig, de az abroncsok már eleve nagyon el voltak kopva.”

„És láttuk, hogy a hőmérséklet csökken. Szóval kockázatos volt. Amikor az autó bejött ezen információk tudatában, úgy voltunk vele, oké, tegyük fel a közepes keveréket. De amikor az autó visszament a pályára, röviddel utána már láttuk, hogy nagyon elkezdett esni. És újra ki kellett hívnunk.”

Krack elismerte, az Aston Martinnál nem számítottak arra, hogy ennyire intenzívvé válik az eső, és nem gondolták azt, hogy szükség lesz az intermediate-abroncsokra.

„Őszintén szólva azt gondoltuk, hogy el tudunk menni a végéig a közepes keverékkel, mert gyorsan felszárad. De rosszul ítéltük meg egy kicsit, mert a pálya ezen részén [a bokszutcában] nagyon későn kezdett el esni. És ezen a részen esett a legkevésbé. Szóval emiatt talán rosszul mértük fel, mert azt gondoltuk, az interek gyorsan elhasználódnak majd a pálya ezen részén.”

„Tudatos döntés volt, hogy közepesekre váltunk. És aztán a következő körben már tudtuk, hogy nem fog működni. Szóval úgy döntöttünk, visszahívjuk őt.”

A csapatfőnök szerint azonban nem emiatt csúszott le Alonso a győzelemről: „Nem, nem gondolom azt, hogy elbuktuk a győzelmet. Ha az intereket raktuk volna fel, Max is azokat kapta volna. És előnye is volt. Szóval kétlem, hogy sok mindenen változtatott volna. Összességében azt gondolom, nem lehetünk túl mohók, meg kell néznünk, mik voltak a célok. Úgy érkeztünk meg ide, hogy szeretnénk jobbak lenni annál, amit eddig elértünk. Szerintem ezt sikerült megtenni. És szerintem a Red Bullok egy kicsit gyorsak voltak nekünk.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!