Friss hírek

Mégsem lesz költségvetési plafon a Forma-1-ben

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt vasárnap, Bahreinben elárulta, 2015-ben mégsem vezetnek be költségvetési plafont a Forma-1-ben.


A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt vasárnap, Bahreinben elárulta, 2015-ben mégsem vezetnek be költségvetési plafont a Forma-1-ben.

A sportot irányító testület a múlt év végén jelentette be, a következő idényre szeretne kidolgozni egy új rendszert, mellyel kordában tudják tartani a költségeket – a költségvetési plafonra vonatkozó végleges terveket ez év júniusáig szerették volna meghatározni, ebből azonban nem lesz semmi.

Hirdetés
 

Az AUTOSPORT című angol szaklap úgy értesült, a Forma-1 Stratégiai Munkacsoportjában helyet foglaló hat istálló – a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a Williams, a McLaren és a Lotus – múlt hónapban levelet írt az FIA-nak, melyben arról adott tájékoztatást, véleményük szerint a költségvetési plafonra vonatkozó elképzelések egyáltalán nem reálisak.

Az említett alakulatok úgy vélték, lehetetlen olyan megoldással előállni, mely minden csapat számára kielégítő, ehelyett állításuk szerint a technikai- és sportszabályzat megfelelő változtatásaival lehet kordában tartani a költségeket.

A múlt hétvégi Bahreini Nagydíjon Jean Todt, az FIA elnöke is megerősítette ezeket az információkat.

„A csapatok többsége támogatta a költségvetési plafon bevezetését, de úgy tudom, hogy a Stratégia Munkacsoportban helyet foglaló összes csapat ellenzi most” – mondta a francia szakember.

„Szóval, ha a kereskedelmi jogok birtokosa, valamint hat csapat – tehát a 18 tagból 12 – ellene van, akkor nem tudom elfogadni. Egyszerű matematika. Ebben az esetben tehát nem lesz költségvetési plafon.”

Todt elárulta, ő bízott abban, hogy a költségvetési plafon bevezetése működőképes megoldás lett volna, véleménye szerint ugyanis a szabályváltoztatásokkal nehezebb lesz visszaszorítani a költségeket.

„Hogy csalódott vagyok-e? Bizonyos tekintetben igen, mert így sokkal nehezebb lehet majd csökkenést elérni a költségek tekintetében, pedig szerintem szükség volna erre.”

„De mindenki azt mondja, hogy támogatják a költségek csökkentését, viszont a sport- és technikai szabályzaton keresztül.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!