Megtartják a háromnapos hétvégéket a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Megtartják a háromnapos hétvégéket a Forma-1-ben

HIRDETÉS
Nem kíván változtatni a Forma-1-es versenyhétvégék formátumán a száguldó cirkusz vezetősége – erről beszélt Ross Brawn sportigazgató, aki elárulta, a csapatok és versenyrendezők mellett a rajongók véleményét is igyekeztek figyelembe venni.
RAIKKONEN Kimi Räikkönen (fin), Alfa Romeo Racing C38, portrait on the grid during the 2019 Formula One World Championship, Japan Grand Prix from October 11 to 13 at Suzuka - Photo Florent Gooden / DPPI

Az elmúlt hónapokban többször felmerült, hogy 2021-től változtathatnának az F1-es versenyhétvégék lebonyolításán: ötletként felmerült, hogy teljes egészében töröljék a pénteki edzésnapot.

Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója viszont a minap arról beszélt, alaposan körbejárták a témát az elmúlt időszakban, és végül arra jutottak, a legjobb, ha megtartják a háromnapos formátumot.

A szakember részletekről ugyan még nem beszélt, annyit azonban elárult, hogy a pénteki edzésnap lebonyolításán egy kicsit változtatnak majd 2021-től.

„A Hagibis tájfunnak komoly szerep jutott az idei Japán Nagydíjon, rákényszerítve a szervezőket arra, hogy töröljék a teljes szombati programot, és áttegyék az időmérőt vasárnap reggelre, négy órával a verseny előttre” – fogalmazott Brawn.

„Szóval ez egy Szuper Vasárnap volt Szuzukában, ami természetesen felélesztette a vitát a Forma-1-es versenyhétvégék formátumával kapcsolatban. Ez egy olyan aspektusa a sportnak, amire mi is fókuszáltunk, miközben dolgoztunk a Forma-1 jövőbeli szabályain, és számításba vettük a kulcsszereplők véleményét is a kérdésben – a promóterekét, a csapatokét, és végül, de nem utolsósorban a rajongókét.”

„Őszinte leszek: nagy az egyetértés, főleg a versenyrendezők között, hogy meg kell tartani a háromnapos formátumot, habár eltérő időbeosztással. Való igaz, hogy egy olyan nap, mint a suzukai vasárnap nagyszerű show-t kínál néhány órán belül, de arra kényszerítené a betétszériákat, hogy a korábbi napokon fussák le versenyeiket.”

„Gondos elemzés után végül arra jutottunk, hogy a legjobb megoldás az, ha a nagydíjak esetében megtartjuk a háromnapos formátumot, módosítva a pénteki napot, a többit viszont érintetlenül hagyva – az időmérő tehát szombaton, a verseny pedig vasárnap lesz.”

„Annak érdekében, hogy eleget tegyünk a csapatok igényeinek, és egy kicsit növeljük a versenyek számát, ami jövőre 22 lesz, arra a megfontolásra jutottunk, hogy újraszervezzük a programot, hogy a csapatok és a versenyzők egy nappal később érkezhessenek meg a helyszínekre. A hónap végén beszélünk majd a részletekről is, amikor nyilvánosságra hozzuk az új szabályokat.”

A csapatok és a Liberty Media, valamint az FIA képviselői szerdán egyeztetnek ismét a 2021-es regulákról | Fotó: Singapore GP Media

A Forma-1 vezetősége, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), valamint az F1-es csapatok szerdán, Párizsban ülnek össze újra, hogy utoljára egyeztessenek a 2021-ben bevezetésre kerülő új szabályokról, melyeket október 31-én hoznak nyilvánosságra.

Hirdetés

A szerdai találkozón egyeztetnek majd az időmérő formátumának módosításán is. Az egyik elképzelés szerint a jelenlegi egyórás, háromszegmenses kvalifikációk helyett a jövőben fordított rajtrácsos időmérő futamokat tartanának – ezt pedig három helyszínen akár már jövőre kipróbálhatják az F1-ben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!