Mélyinterjú Mika Hakkinennel - F1VILÁG.HU

Mélyinterjú Mika Hakkinennel

Mika Hakkinen beszélt a DTM-ről, Schumacherről, az esetleges Finn Nagydíjról, illetve a McLaren körül kirobbant kémbotrányról…

Mika Hakkinen beszélt a DTM-ről, Schumacherről, az esetleges Finn Nagydíjról, illetve a McLaren körül kirobbant kémbotrányról…

A McLaren egykori versenyzője kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatót, ahova lapunk is meghívást kapott. Egy belvárosi kávézóban lehetett faggatni a kétszeres világbajnokot, aki az ittas vezetés ellen kampányolt kedvenc alkoholos itala, a Johnnie Walker által szervezett világméretű program keretében.

Nyugodtabb az életed, hogy a Forma-1-ből átnyargaltál a DTM-be?
Igen is meg nem is. Igen, mert természetesen sokkal kevesebbet kell utaznom, hiszen szinte minden Németországban van, így minden sokkal közelebb van. Tehát jóval kevesebb az utazás, a stressz és a promóciós rendezvényeken való kötelező megjelenés, így több ideje marad az embernek. Azonban nem egyszerű az élet a DTM-ben, hatalmas a küzdelem, amit az is bizonyít, hogy még csak néhány győzelmet tudtam bezsebelni, ami nem elégít ki. Nagyon keményen kell dolgoznunk, hogy még többször állhassak a dobogó legmagasabb fokán, viszont nem stresszelek ezen, nem kapkodom, élvezem, amit csinálok, lépésről lépésre haladok, és folyamatosan tanulok. És mikor eljön az idő, akkor támadni fogok.

A DTM egy teljesen más kategória, új emberek, új pályák, más motorok, más stratégia. Újak a paraméterek, így mindent meg kell tanulni ahhoz, hogy jól teljesíthessen az ember. A Forma-1-ben minden csapat más motorral és karosszériával fut, azonban a DTM-ben a csomag szinte teljesen azonos, és ami a legnagyobb probléma, ha tegyük fel, megnyered a futamot, akkor extra súlyt kapsz a következő versenyen, ami körönként rengeteg időveszteséggel jár, így ha az élen akarsz maradni, további pluszt kell kihoznod magadból és az autódból.

Mugello után ismét harcban lehetsz a DTM bajnoki címért. Mit gondolsz erről?
Három verseny van még hátra, és nyilván van még esélyem a bajnoki cím megszerzésére, de csak akkor lesznek reális esélyeim, ha megnyerem mind a három futamot, ami nem egyszerű.

Gondolkoztál azon, hogy más szériában is elindulsz, mint például a Le Mans-i 24 órás megmérettetés, vagy csak a DTM-re koncentrálsz?
Jelenleg csakis a DTM-re fókuszálok. Szeretem a motorversenyzést, és a DTM az én szériám. Azért csinálom, mert élvezem a vezetést.

Mit gondolsz, mennyi idő múlva tér vissza Michael Schumacher? Egyáltalán visszatér-e a versenypályára?
Biztos vagyok benne, hogy hamarosan visszatér. Nem tudom melyik kategóriában, de vissza fog térni, mert a versenyzés a vérében van. De ha néhány évet otthon töltesz, akkor késztetést érzel arra, hogy visszatérj.

Mit csinálsz szabadidődben?
Játszom a gyerekekkel, gokartozom, és pihenek. Azonban fontosnak tartom, hogy midig legyen valami program, mikor van szabadidőm.

Mi a kedvenc finn szokásod?
Finn szokásom? A kedvenc finn szokásom a szauna.

Mi volt a leghosszabb időtartam, amit bent voltál egy szaunában?
Attól függ, egyedül, vagy valakivel együtt vagyok bent. Ha a barátaiddal vagy bent, akkor természetesen tovább tart, ha egyedül vagy, akkor rövidebb idő alatt végzel.


Hogyan volt ez a jelenet Fernandóval és Lewisszal a Mercedes reklámjelenetében?
Ez egy nagyszerű reklám volt, hatalmas sikerrel végződött. Fernando és Lewis nagyon jó színészi teljesítményt nyújtott, pedig nem hiszem, hogy sok reklámban szerepeltek eddig. Viszont ez is mutatja, hogy a Mercedes csak olyan reklámokat készít, amiben minden magas színvonalú. És a végeredmény fantasztikus lett, nagyon jól éreztük magunkat.

Karriered folyamán sok mókás Mercedes reklámban szerepeltél már. Melyik a kedvenced? Talán az, amelyiket Boris Beckerrel készítettél? Vagy amikor öregembert játszottál?
Az igazat megvallva, az összeset szeretem. Egyet se tudnék kiemelni igazából, mindegyiket egyformán szeretem, és mindegyik vicces valamilyen szinten.

Milyen autót használsz most privátban? Vettél-e már Ferrarit?
Van egy Mercedesem Monacóban, egy C osztályú, egy igazi családi autó.

Na de mi van a Ferrarival?
Nem, nincs Ferrarim.

Tartod-e még a kapcsolatot a McLaren csapattal?
Igen, még mindig nagyon jó a kapcsolatom velük, továbbra is jó barátságban vagyok a szerelőkkel és a csapat tagjaival. Még mindig becsülnek, Ron Denissel és Martin Whitmarssal igazából sose szakadt meg a kapcsolatom, továbbra is támogatnak, és én is segítem őket. Mi egy nagy család vagyunk, és együtt dolgozunk.

Mi a helyzet Norbert Hauggal? A Német Túraautó Bajnokságban továbbra is a főnököd….
Igen, ez így van, ő egy szenzációs figura, nagyon jó vezetője a csapatunknak és egyben a Mercedes motorsportfőnöke. Roppant elfoglalt ember, jár a DTM versenyekre, mint ahogy az F1-en is ott van. Hihetetlen teljesítmény ez, nagyon sok energiája fekszik ezekben az eredményekben, remélem most jól nyaral.

Mi volt a feleséged véleménye arról, hogy a Forma-1-es hétvégék alatt ennyit voltál távol a családtól?
A feleségem nem tudott megállítani. Mindig is ezt szerettem volna csinálni, nem számított ugyan a család jövőjének szempontjából, de tény, hogy sok utazással járt, de minden a versenyzésnek volt alárendelve. Furcsa is volt hazajönni és kikapcsolódni. A Forma-1 az egy teljesen más világ. Sokkal keményebb, mint a DTM, az ilyen szempontból sokkal család barátabb sorozat.

El tudod-e képzelni a jövőben, hogy lesz Finn Nagydíj? Talán pont Keimolában?
Szívem szerint azt mondom igen, de az eszem azt diktálja, hogy nem.

Figyelemmel követed-e az eseményeket a Ferrari-McLaren kémbotrány kapcsán?
A FIA döntésére gondolsz? Úgy gondolom jó döntés született. Ron Dennis mindig is a fair play szellemében építette fel a csapatát, nem hinném, hogy csalnának. Ha egy nap csalsz, előbb-utóbb úgyis lebuksz, az pedig szar ügy. Keményen érinti őket ez a dolog, de ilyet akkor sem csinálnának. Ők is nagyon szeretnék tudni, hogyan kezdődött ez az egész. Együtt vacsoráztam Ronnal és Martinnal és mind a testtartásukon, mind a szemükön láttam, hogy nagyon le vannak törve, úgyhogy nagyon örülök a döntésnek, mert mostantól teljes erejükkel a világbajnokságra koncentrálhatnak.

Mi a véleményed a McLaren versenyzőiről, Fernando Alonsóról és Lewis Hamiltonról?
Nagyszerű munkát végeznek, motiválják a csapatot, olyan eredményeket érnek el, ami csodálatra méltó.

Véleményed szerint, ha egy újonc, mint Hamilton megnyerné a világbajnokságot, az jót tenne az F1-nek?
Szerintem ezzel nincs semmi probléma, ha tehetséges és eltökélt vagy a sport és a munka iránt, bármire képes lehetsz.

És kit favorizálsz?
Magamat természetesen.

Az F1világ.hu egy Mika Hakkinen által személyesen dedikált kártyát (lásd. alsó kép) sorsol ki a helyes válaszokat beküldők között.

Melyik csapattal volt Hakkinen világbajnok az F1-ben?
A McLaren
B Williams
C Ferrari

Hányszoros világbajnok Hakkinen?
A 3
B 4
C 2

Hogy hívják Hakkinen a kisfiát?
A Hugo
B Bruno
C Mika

A válaszokat az info@f1vilag.hu címre várjuk. (A levélben egymás alatt három betű szerepeljen.)
A játékot 2007. augusztus 5-én, vasárnap éjfélkor zárjuk le.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!