Friss hírek

„Mentőakció” keretében érkezett meg pár csapat felszerelése Melbourne-be

Komoly blamát úszott meg a Forma-1 a 2022-es idény harmadik versenye, az Ausztrál Nagydíj előtt, fennállt ugyanis a veszélye annak, hogy több csapat felszerelése nem érkezik meg a futam helyszínére, Melbourne-be.

Az Ukrajnában zajló háború, valamint a megemelkedő szállítási költségek világszinten komoly fennakadásokat okoznak a szállítmányozásban, és megvolt a kockázata annak is, hogy az F1-es csapatok által hetekkel ezelőtt útnak indított felszerelések nem érkeznek meg időben.

Történt ugyanis, hogy az egyik hajó, mely három Forma-1-es istálló felszereléseit szállította, és melynek 42 nap alatt kellett volna megérkeznie Ausztráliába, több mint egy hetet késett. Szerencsére a száguldó cirkusz hivatalos logisztikai partnere, a DHL gyorsan lépett, és Szingapúrban egész egyszerűen lekapta a csapatok cuccát a hajóról, és repülővel Melbourne-be szállította.

Hirdetés
 

A DHL logisztikáért felelős alelnöke, Paul Fowler személyesen felügyelte a „mentőakciót”, Szingapúrba utazott, tudta ugyanis, ha a csapatok felszerelése későn érkezik meg, azzal az Ausztrál Nagydíj is veszélybe kerülhet.

A DHL Los Angelesből és Vietnámból irányított járatokat Szingapúrba, a felszerelést két Boeing 777-esre és egy 767-300-asra pakolták út. A csapatok végül hétfőn reggel lélegezhettek fel, ekkor érkezett meg ugyanis a szállítmány.

Nem ez az első ilyen jellegű fennakadás idén: februárban a Haas csapata volt kénytelen kihagyni a bahreini teszt nyitónapját, miután felszerelése nem érkezett meg időben a helyszíre. Múlt héten pedig MotoGP Argentin Nagydíján kellett törölni a pénteki edzésnapot a felszerelések késése miatt. A késlekedések mellett a csapatok a szállítási költségek jelentős emelkedésével is küszködnek.

„Majdhogynem licitháború folyik most. Az Európából Ázsiába, vagy visszafelé történő szállítás, ami konténerenként mintegy 900 dollárba került, az most 20 ezer dollár körül van” – mondta Paul Fowler.

Hogy spóroljanak a szállítási költségeken, a csapatok több felszerelésszettel rendelkeznek az idei évre ahelyett, hogy minden versenyre ugyanazokat a felszereléseket küldenék.

„Minden csapatnak öt szettje van, és ez hatra nő az extra versenyek miatt. Szóval azokat a dolgokat, amiket a garázsokban, a falakon, vagy a bokszutcai vezérlőpulton látunk, mind a tengeren szállítják a helyszínre.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!