A Mercedes állítja, nem miattuk figyelmeztetett az FIA - F1VILÁG.HU

A Mercedes állítja, nem miattuk figyelmeztetett az FIA

HIRDETÉS
Fotó: Pirelli

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff tagadta, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) miattuk adott ki direktívát arra vonatkozóan, hogy hogyan is kell bánniuk a gyártóknak partnercsapataikkal.

A sportot irányító testület még januárban küldött ki egy technikai direktívát a Forma-1 csapatainak, melyben arra figyelmeztette a mezőny tagjait, a motorgyártók kötelesen minden partnerüknek ugyanolyan erőforrásokat biztosítani.

A partnercsapatok számára ugyanolyan üzem- és kenőanyagot is a rendelkezésükre kell bocsátani, hacsak nem döntenek úgy, hogy egyéb – például kereskedelmi – okokból egy más beszállító termékeit választják.

Az F1-es paddockban arról suttognak, az FIA nem a Renault vagy a Ferrari, sokkal inkább a Mercedes miatt figyelmeztette a csapatokat, a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner pedig egy sokat sejtető nyilatkozatot tett, amikor azt mondta, „kérdezzék Claire Williamst”.

Fotó: Williams F1

Toto Wolff, a Mercedes motorsport-igazgatója viszont állítja, sem a Williams, sem másik partnercsapatuk, a Force India nem lobbizott az FIA-nál.

„Kétlem, hogy bármelyik partnercsapatunk is erre törekedett” – mondta a szakember a Motorsport.com-nak.

„Ez a dolog nem releváns most számunkra, mert ezek a szabályok egy ideje már adottak – ezek szerint ugyanolyan hardvert és szoftvert kell biztosítanunk nekik, és mi mindig így is tettünk.”

Wolff állítja, a Force India és a Williams mindig ugyanolyan működési feltételeket kapott, mint a Mercedes gyári csapata, így például ők is hozzáférhettek a német gyártó motorjainak különleges időmérős módjához.

„Azonos módok vannak a partnercsapatoknál és nálunk is. Soha nem volt semmiféle különbség. A megtehető kilométerek tekintetében is ugyanolyanok a feltételeik, mint a gyári csapatnak. Ezért nincs problémánk a mostani dologgal. Ha van is valamiféle gyanú, az biztos, hogy semmilyen következményekkel nem jár számunkra.”

Hirdetés

„Meggyőződésünk, hogy azzal, hogy hat autó között tudjuk megosztani a módozatokat, meredekebb tanulási görbét biztosít számunkra, mintha eltérő motorspecifikációkat használnánk.”

Fotó: Sahara Force India

Wolff leszögezte azt is, a partnercsapatok a Petronas üzem- és kenőanyagjaiból is ugyanazt kapják, mint a Mercedes.

„Itt is ugyanaz a filozófia. Mindannyian ugyanazt az üzemanyagot használjuk, hiszen egyetlen üzemanyaghoz kalibráljuk a motorjainkat.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!