IMOLAGP

Mercedes: Ha változtattunk volna az autó koncepcióján, annyi az idei évnek

2021 Bahrain Grand Prix, Saturday - LAT Images  Valtteri Bottas Mercedes
A Mercedes Forma-1-es csapatának mérnökigazgatója, Andrew Shovlin elárulta, semmi esélyük nem lenne az idei bajnokság során, ha úgy döntenek, változtatnak autójuk koncepcióján, és megemelik a hátsó hasmagasságot.

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a 2021-es idényre bevezetett aerodinamikai módosítások az alacsony hátsó hasmagasságú autókat – így a Mercedest és az Aston Martint érintették a legérzékenyebben.

A Mercedes évek óta ezt a koncepciót követi, miközben a fő rivális Red Bull autói magas „rake-kel” készülnek.

Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökigazgatója azt mondja, rengeteg munkába telt volna, ha ők is úgy döntenek, átállnak erre a koncepcióra, és szinte biztosan elúszott volna az idei bajnokság számukra.

„Olyan autónk van, amivel bajnokságot lehet nyerni, ha okos döntéseket hozunk, és jól dolgozunk vele az év során” – mondta a szakember.

„De hogy alacsony vagy magas hátsó hasmagasságú, ezzel semmit sem tudunk kezdeni most. Azt nem tudjuk megcsinálni, hogy hirtelen azt mondjuk, 30 mm-rel megemeljük az autónk hátulját, mert azzal leírnánk a szezont. Nagyon sokat veszítenénk vele, szóval ezt visszanyerni nem lenne praktikus.”

Shovlin azt mondja, egyértelmű jelek mutattak arra, hogy az ő autójukra nagyobb hatással lesznek az idei szabályváltozások, ám nem volt értelme ezen aggodalmaskodni.

„Hogy ezek a szabályok jobban visszavetették-e az alacsony ’rake-kel’ rendelkező autókat, mint a magas hasmagasságúakat? Minden bizonnyal ez a helyzet.”

„Tudom, hogy a Red Bull megnyerte a 2020-as év utolsó versenyét, de alapvetően előttük voltunk az év során – és most nem ez a helyzet.”

„Szóval vagy minket jobban hátráltattak a szabályok, vagy gyorsabb ütemben fejlesztettek, amióta bevezették ezeket a módosításokat. De ez van.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!