Mercedes: Momentán nem gondolkodhatunk győzelmekben – F1VILÁG.HU

Mercedes: Momentán nem gondolkodhatunk győzelmekben

HIRDETÉS
A Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff azt mondja, mivel a hétvégi Bahreini Nagydíjon lényegében „a senki földjén” autóztak, egyfajta tesztelésként foghatták fel a vasárnapi versenyt. A kísérletezgetéseknek hála pedig hasznos dolgokat tanultak. Azt a csapatvezető is elismeri, nagyon komoly előrelépésekre lesz szükségük ahhoz, hogy győzelmekben gondolkodhassanak.
2022 Bahrain Grand Prix, Sunday - Jiri Krenek Lewis Hamilton

A Mercedes rengeteget küszködött a szezon első versenyhétvégéjén, Lewis Hamilton és George Russell képtelen volt beleszólni a Ferrarik és a Red Bullok csatájába, az energiaital-gyárosok kettős kiesésével azonban a 3. és 4. helyeken futottak be.

Mivel a Mercedes jóformán esélytelen volt Bahreinben, lényegében teszteléssel töltötték a versenytávot, ami igencsak hasznos volt az istálló számára.

„Bizonyos szempontból ez egy új helyzet mindannyiunk számára, hiszen valahol a senki földjén vagyunk most a 3-4. és a 6. hely között” – mondta Wolff a leintés után. „Emiatt pedig többet lehet kísérletezni, és a kemény gumikkal való kísérletezés megérte. Nagyon eltérő volt az élmenők által használt valamennyi stratégiához képest, és nyilvánvalóan egyáltalán nem működött. Szóval több kilométert, több kört tettünk meg, és többet tanultunk.”

Wolff azt mondja, számára nem kétséges, hogy csak a harmadik legjobb autó az övék jelenleg, ezért számos területen fejlődniük kell.

„Az 5. és 6. hely tükrözte volna igazán, hogy hol is állunk. Azt gondolom, versenyképesek voltunk az első pár körben a lágy gumikkal, és képesek voltunk tartani a lépést néhány előttünk lévővel, sőt, talán gyorsabbak is voltunk. De jobban degradálódtak a gumik. Mindenesetre hasznos teszt volt ez számunkra. Kipróbáltuk a kemény keveréket, ami nyilván nem volt valami fényes. Körönként 1 másodpercet buktunk, és a közepes keverékkel sem igazán tudtuk kihozni a teljesítményt, szóval hasznos dolgokat tanultunk. Sok terület van, melyeken fejlődnünk kell, hogy visszakapaszkodjunk, és újra az élen lévőkkel harcoljunk.”

A Mercedes továbbra is küszködik a W13-as modellel, és a „delfinezés” jelensége is problémát okoz. A csapatnál biztosak benne, bőven van potenciál az új autóban, ám képtelenek kihozni belőle a maximumot, hiszen a pattogás miatt folyamatos kompromisszumokra kényszerülnek. Wolff ezért azt gondolja, nem egyszerűen az a megoldás, hogy új aerodinamikai elemekkel próbálkozzanak.

„Szerintem többről van szó annál, minthogy alkatrészeket vonultassunk fel, inkább arról van szó, hogyan hozzuk ki az autóból azt a teljesítményt, amiről azt gondoljuk, hogy megvan benne – vagy legalábbis reméljük.”

Azt viszont Wolff is elismeri, hogy óriási előrelépést kell tenniük a teljesítmény tekintetében, hogy egyáltalán esélyük legyen a futamgyőzelemre. A bajnoki cím pedig jelenleg eszükbe sem jut.

„Túl korai még a bajnokságot nézni. Ha az erősorrendet nézzük, nagyon-nagyon távolinak tűnik a dolog még ahhoz is, hogy egyáltalán azon gondolkodjunk, hogy harcban leszünk-e a bajnoki címért. De ha különálló versenyhétvégeként nézzük a Bahreini Nagydíjat, akkor feltehetően a lehető legtöbb pontot bezsebeltük. Ebből kell kiindulnunk. Minden egyes hétvége számít, és jelenleg különálló eseményekként nézünk rájuk. Ha ugyanis harmadik vagy a pályán, nem gondolkodhatsz a győzelemben.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!