Mercedes: Nagy árat fizettünk a dupla DRS-ért - F1VILÁG.HU

Mercedes: Nagy árat fizettünk a dupla DRS-ért

HIRDETÉS

A Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn úgy véli, az idei évben nagy árat fizettek azért, hogy túl sok energiát fektettek a dupla DRS-rendszer használatába. A szakember elárulta, sok energiát fektettek a jövőbe.



A Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn úgy véli, az idei évben nagy árat fizettek azért, hogy túl sok energiát fektettek a dupla DRS-rendszer használatába.

Az innovatív megoldásnak is hála a brackley-i gárda remek formában kezdte a 2012-es szezon, Kínában pedig újkori történetének első diadalát is megszerezte a csapat Nico Rosberg révén.

A rivális csapatok azonban az idő előrehaladtával előálltak saját koncepcióikkal, így például a Lotus és a Red Bull alakulata a Mercedesszel ellentétben nem az első, hanem a hátsó szárnyra összpontosította megoldását.

Brawn elismerte, a Mercedes rendszeréből származó előny igencsak véges volt, és miközben a csapat a dupla DRS fejlesztésén dolgozott, addig ellenfelei inkább olyan területekre fókuszáltak, mint például a flexibilis aerodinamikai elemek.

„Az egyik következtetés, amit levontunk, hogy bár a dupla DRS egy igazán értékes koncepció, lelassított bennünket bizonyos területeken” – mondta a szakember.

„Manapság rengeteg – mondjuk úgy – ravasz technológiát alkalmazunk az első szárny körül. Nekünk viszont megvolt a saját rendszerünk, és a szárnyakat eköré terveztük.”

„Amikor világossá vált, hogy milyen lehetőségeket rejtenek más koncepciók, talán vissza kellett volna lépnünk. A jövő évi autón már nem lesz dupla DRS, mivel a szabályok nem engedik. Szóval más alternatívákat értékelünk.”

Brawn elmondta továbbá, komoly figyelmet fordítottak az idei évben a gumiproblémák megfelelő kezelésére is.

Hirdetés

„Az olyan versenyeken, ahol döntő szerep jutott a gumiknak, még jobban szenvedtünk. Tehát a gumikezelésre is összpontosítottunk, és pályára vittünk egy új váltót és felfüggesztést is. Ami alapvetően hiányzott, az az összteljesítmény. Nem dolgoztunk eléggé az olyan paramétereken, mint amilyen az aerodinamika, vagy éppen a motorvezérlés.”

„Komoly átszervezéseken mentünk keresztül, főleg aerodinamikai részlegünk, ráadásul az 50 százalékos modellek helyett elkezdtük használni a 60 százalékos modelleket is, amelyek teljesen más technológiákat követelnek meg. Sok energiát fektettünk a jövőbe, ezzel egyidőben pedig nagy árat fizettünk a szezon második felében, amikor is néhány tized jelentős különbséget jelent.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!