Mercedes: Nem volt idő szólni Hamiltonnak, hogy Verstappen elengedi - F1VILÁG.HU

Mercedes: Nem volt idő szólni Hamiltonnak, hogy Verstappen elengedi

HIRDETÉS
A Mercedes Forma-1-es csapatának mérnökigazgatója, Andrew Shovlin elárulta, Lewis Hamilton semmiféle figyelmeztetést nem kapott arra vonatkozóan a vasárnapi versenyen, hogy Max Verstappen át fogja adni neki a pozícióját.
JEDDAH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 05: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda and Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 collide during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on December 05, 2021 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Lars Baron/Getty Images)

A Szaúd-arábiai Nagydíj kétségkívül legemlékezetesebb pillanata a 37. körben történt, amikor Verstappen egy korábbi kétes manőver után azt az utasítást kapta csapatától, hogy adja vissza a megszerzett pozícióját Hamiltonnak.

Verstappen az utolsó előtti kanyart megelőzően lassított le, Hamilton azonban nem vette a lapot, és hátulról nekiütközött Red Bulljának. Az esetet a verseny után vizsgálták meg a versenybírók, Verstappen pedig utólag 10 másodperces időbüntetést kapott, mert „túlnyomórészt” őt tették felelőssé a történtekért, nagyon hirtelen fékezett ugyanis riválisa előtt.

Hamiltonnak épp az ütközés pillanatában szólt versenymérnöke, Peter Bonnington, hogy Verstappen át fogja adni neki a pozíciót. A történtek után Ron Meadows, a Mercedes sportigazgatója rádión számon is kérte Michael Masi versenyigazgatót: „Fogalmunk sem volt arról, hogy ezt fogja csinálni.”

Masi viszont erre úgy reagált: „Ne haragudj, Ron, de szóltam neked a rádión. Ha közben más csatornát hallgattál…”

Meadows erre azt felelte: „Nem, nem, nem, akkor szóltál nekünk, amikor történt. Én is akkor mondtam a mérnöknek.”

Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökigazgatója a futam után elárulta, Hamiltont nem tudták figyelmeztetni Verstappen elengedésére.

„Nem volt időnk szólni Lewisnak, és nem számított rá” – mondta a szakember, aki beszélt arról is, teljesen érthető, hogy Hamilton hezitált, amikor meglátta Verstappen lelassuló autóját.

„A fedélzeti kamera felvételeit nézve látható, miért is volt Lewisnak problémája vele, Max ugyanis középen volt egy olyan pályán, amely majdnem pontosan három autónyi széles. Esélye sem volt tudni, hogy Max balra vagy jobbra megy-e.”

„Max nagyon középen maradt és keményen fékezett, és Lewis is mintegy 50 barnyi féknyomást alkalmazott, később pedig a fékhatáron volt, hogy megpróbálja elkerülni, hogy nekimenjen Max autójának. Ez minden, amit tehetett.”

Hirdetés

„Egyszerűen nem egy olyan hely volt, ahol bárki is számíthatott arra, hogy elengedik, ha pedig elengeded a csapattársad, pontosan tudjuk, hogyan kell azt csinálni. Ha visszaadsz egy pozíciót, lényegesen másképp kell csinálni ennél. Fel kell adnod a pozíciót.”

Videón az incidens:

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!