Friss hírek

Mercedes: „Nonszensz”, hogy közünk van a Racing Point másolási ügyéhez

Lance Stroll, Racing Point RP20, leads Valtteri Bottas, Mercedes F1 W11 EQ Performance
„Teljességgel nonszensz” az az állítás, hogy a Mercedes bármilyen formában is részt vállalt partnercsapatuk, a Racing Point másolási ügyében – ezt mondja Toto Wolff.

A Racing Point csapatát 400 ezer eurós pénzbírsággal sújtották, és 15 pontot levontak az istállótól, miután idei autójuk tervezéséhez a Mercedes tavalyi modelljének fékcsatorna-terveit is felhasználták.

A silverstone-i istálló állítja, mindenben a szabályoknak megfelelően jártak el, idei autójukat pedig fordított mérnöki tervezéssel alkották meg, magyarán fotók alapján másolták le a Mercedes koncepcióját.

Több rivális csapat is élesen bírálta a Racing Pointot, a Renault és a Ferrari pedig fellebbezett is az ítélet miatt, miközben az érintett istálló enyhítésért nyújt be fellebbezést.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke még a 70. évforduló Nagydíjának hétvégéjén újságíróknak, köztük az F1Világ.hu munkatársainak azt mondta, az ügyben a Mercedesnek is fel kell tenni kérdéseket.

„Ami a Mercedest illeti, meggyőződésem, hogy ezeket a kérdéseket fel kell tenni, mert ha egy csapat kapcsán felmerül a bűnösség kérdése amiatt, hogy kapott valamit, akkor az a csapat, mely a rendelkezésére bocsátotta ezeket a bizonyos dolgokat, szintén szabályt szegett.”

„De ez olyasvalami, amit az FIA-nak kell rendeznie.”

A Mercedes F1-es csapatát irányító Toto Wolff szerint viszont hiba volna azt feltételezni, hogy a Racing Point továbbment annál, hogy fényképeket használjon fel autója tervezéséhez, a Mercedesnek pedig semmilyen szerepe nincs az ügyben.

„Lemásolni egy autót nemcsak fotók alapján olyasvalami lenne, amiről tudnánk. Ezért véleményem szerint teljesen nonszensz ez az állítás” – mondta Wolff.

„Határozottan meg fogom védeni a brandünket, ha valaki ezt az utat választja.”

„Azt gondolom, a Forma-1 mindig is a versengésről szólt a pályán és azon kívül is. Amilyen keményen versenyzünk egymással vasárnaponként vagy szombatonként, politikai játszmákat is vívunk, ami fontos, és ez mindig is így volt.”

„A Racing Point ügye egy lehetőség a közvetlen riválisoknak, hogy egy kicsit meghajtsanak minket, de ez mindig így volt.”

„Tiszta az álláspontunk a Racing Point ügyében, és ebből a szempontból nem is nagyon zavar minket a dolog, és nem is kell, hogy zavarjon, mert az FIA már tisztázta a dolgot.”

„Az a kis bökdösődés, ami történik, elfogadható.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!