Friss hírek

Mercedes: Példátlan a Ferrari-motorok fejlődése

Példátlannak nevezte a Ferrari-motorok elmúlt időszakbéli fejlődését a rivális Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff.

A Ferrari az elmúlt időszakban is jelentős előrelépéseket tett versenyautójával, illetve annak V6-os erőforrásával is. A jelenlegi motorformula 2014 óta van érvényben a Forma-1-ben, a Mercedesnél pedig már tavaly azt mondták, nemigen lehet komoly fejlődést elérni ezekkel a motorokkal.

Ennek ellenére a Ferrari V6-osai egyre erősebbé váltak az elmúlt másfél-két évben, a riválisok pedig képtelenek tartani a lépést.

„Kétségkívül példátlan” – mondta Wolff a Ferrari-motorok fejlődéséről.

„Hiszen általában az mondható el, hogy ahogy kiforrnak a szabályok, szokatlan ilyen nagy előrelépéseket tenni. Mindannyiunknak meg kell értenünk azt, hogy hogyan tudnánk javítani a motorteljesítményen, és megtalálni a megfelelő egyensúlyt a motorerő és a légellenállás vonatkozásában, no és persze a gumik megértésében.”

„Azt gondolom, kerültünk olyan helyzetbe a múltban is, amikor is a Ferrari nagyon erős volt – de most egész egyszerűen a földbe döngölnek mindenkit a végsebességükkel, és ezt nehéz kompenzálni a pályán. És ezen a helyzeten felül kell kerekednünk.”

Wolff azt mondja, minden lehetséges megoldást fontolóra kell venniük erőforrásukkal kapcsolatban.

„Azt gondolom, a motor minden területét górcső alá kell vennünk. Hogy van-e valami innováció, amit ki tudunk szúrni? Kétségtelen, hogy a belső égésű motort tekintve a hőhatékonysággal nem túl komoly százalékú fejlődést lehet elérni évről évre – 1 százaléknál kisebb mértékről beszélünk.”

„Ez olyasvalami, amit fizikailag ki lehet hozni a motorból évről évre a fejlesztésekkel. És mivel ennyire kiforrottak már a szabályok, talán még kevesebbről beszélhetünk. Szóval okosnak, innovatívnak kell lennünk a motor összes többi elemét tekintve, miközben 100 százalékig betartjuk a szabályokat.”

„Azt gondolom, a nyers teljesítményt tekintve már nem lehet sokat előrelépni. Úgy gondolom, elértük már azt a tudást, hogy bizonyos mértékű különbség elérhetetlen. De még jobb munkát kell végeznünk, hogy jó kasztnit vigyünk a pályára, megértsük a gumikat, és helyes stratégiákkal álljunk elő a versenyeken.”

„Úgy gondolom, ebben rejlenek a lehetőségek. A Ferrari-erőforrások teljesítményét látva nemigen számíthatunk arra, hogy dominálunk majd a soron következő hétvégéken.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!