Miért hitte az Alpine, hogy szerződése van Piastrival? - F1VILÁG.HU

Miért hitte az Alpine, hogy szerződése van Piastrival?

HIRDETÉS
Az Alpine jött ki vesztesen a McLarennel való, Oscar Piastri szerződtetése körüli jogi kötélhúzásból, így ahelyett, hogy az enstone-i csapat kapott volna kártérítést, az ügymenet teljes költségét is neki kell kifizetnie. Pedig, mint kiderült, tudniuk kellett volna, hogy vesztett harcba állnak bele.
BWT Alpine F1 Team A522 launch Paris Oscar Piastri, Fernando Alonso, Esteban Ocon,

Az F1-es szerződéseket vizsgáló bizottság a Holland Nagydíj péntekjén jelentette be ítéletét az ügyben, miszerint az elmúlt két és fél évben az Alpine által nevelt és támogatott Piastri nem rendelkezik olyan szerződéssel, ami a francia csapatnál való versenyzésre kötelezné, így szabadon szerződhetett át a McLarenhez 2023-ra.

Érdekes kérdés, hogy miért gondolta úgy az Alpine, hogy jogszerűen jelentette be augusztus első napjaiban Piastrit egyik jövő évi versenyzőjeként, amikor maga az ausztrál pilóta is értetlenkedve fogadta ezt a hírt, ráadásul, mint a racingnews365.com megtudta a tárgyaláson elhangzottakból, a csapatnak semmiféle kontraktusa nem volt a fiatal pilótával az idei szezonon túlmutatóan.

Mint kiderült, az Alpine egy 2021 novemberében Piastrihoz eljuttatott, „Terms Sheet” nevet kapó dokumentumot tekintett kötelező érvényűnek, amelyben az ausztrál pilótával kapcsolatos 2022-es és 2023-as terveit fogalmazta meg, és az istálló jogásza csak márciusban, időhiányra hivatkozva írta bele, hogy az jogilag kötelező érvényű. A csapat ugyan még novemberben gyors szerződéskötést ígért a versenyzőnek, a folyamat azonban nem indult be, és Piastri csak 2022. március 4-én, a szezon kezdete előtt kapott egy kontraktust, amely az idei év végéig érvényes tartalékpilótai állásról szólt. A további jövője azonban tisztázatlan maradt, és az ausztrál egyre rosszabbnak látta esélyeit a csapatnál, akik többször is Fernando Alonso megtartásának szándékáról nyilatkoztak.

Piastri május 19-én kapott egy újabb ajánlatot az Alpine-tól, amely a csapat 2023 és 2026 közötti, négyéves terveit vázolta fel a pilótával. Eszerint a következő két évre az enstone-iak a Williamsnél helyezték volna el az ausztrált, azzal a kikötéssel, hogy 2023. július 31-ig opciójuk lenne 2024-re visszakérni őt a saját ülésükbe. Annak kilátása viszont, hogy potenciálisan két évet is a jelenleg a mezőny végén álló grove-i istállónál kell eltöltenie, nem bizonyult túl hízelgőnek Piastri számára, aki nem is fogadta el az ajánlatot, így menedzserével, Mark Webberrel más lehetőségek után nézett, és július 4-én – mint kiderült – teljesen jogszerűen kötött versenyzői szerződést a McLarennel a következő két szezonra.

Az Alpine a versenyzővel az elmúlt hónapok során megromlott viszonya fényében már nem is annyira azt a célt hajszolta a jogi lépéseivel, hogy Piastri mindenképpen a saját autójában tudhassa 2023-ra, sokkal inkább kártérítést követelt a McLarentől, ami Otmar Szafnauer csapatfőnök szerint érvényes versenyzői szerződés esetén megillette volna a csapatot azok után, hogy rengeteg pénzt fektettek Piastri felkészítésébe és képzésébe az elmúlt évek során.

Ehelyett azonban az Alpine nemcsak versenyző és pénzügyi juttatás nélkül maradt, de a tárgyalás veszteseként még a jogi ügymenet teljes költségét is neki kell fedeznie a McLaren, Piastri és a bizottság tagjai irányába. Ez az összeg 530467,14 brit font, vagyis közel 250 millió forint, és ebben még nincsenek benne az Alpine saját költségei.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!