Miért végződött biztonsági autó mögött az Olasz Nagydíj? - F1VILÁG.HU

Miért végződött biztonsági autó mögött az Olasz Nagydíj?

HIRDETÉS
Megosztó végeredménnyel zárult a monzai Forma-1-es futam, aminek utolsó köreit a biztonsági autó mögött teljesítette a mezőny. Az FIA elárulta, miért nem sikerült újraindítani a versenyt.
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 11: A general view of the podium as Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing, Second placed Charles Leclerc of Monaco and Ferrari and Third placed George Russell of Great Britain and Mercedes celebrate during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo Nazionale Monza on September 11, 2022 in Monza, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Nézői szempontból kiábrándítóan ért véget a 2022-es Forma-1-es Olasz Nagydíj, ami Max Verstappen és Charles Leclerc végső összecsapása helyett egy hatkörös biztonsági autós fázissal ért véget. A futamot Verstappen vezette Leclerc előtt, amikor a 46. körben Daniel Ricciardo műszaki hiba miatt a pálya szélére húzódva leparkolt. A lerobbant McLaren eltávolítása túl lassan zajlott, így Verstappenék útját sárga zászlók övezték, miközben lassú tempóban becsorogtak a célba. A végeredmény nagy felhördülést okozott, amire az FIA egy közleménnyel reagált.

„Mindent megtettünk annak érdekében, hogy eltávolítsuk a 3-as számú autót és folytassuk a versenyzést, azonban a pályabírók nem voltak képesek üresbe tenni és a menekülőútra tolni az autót. Mivel számunkra a mentés biztonsága az elsődleges, az eset pedig egy piros zászlós megszakításhoz nem volt elég súlyos, így a verseny az FIA és a csapatok jóváhagyásával biztonsági autó mögött zárult” – magyarázták.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint lett volna elég idő a futam újraindítására, ha a biztonsági autó először nem a harmadik helyen álló George Russell elé hajt ki.

„Rossz autót vezettek fel, így mindenkit el kellett engedniük, hogy újra felzárkózzanak. Ki kell elemezni a részleteket, de szerintem bőven elég idő volt arra, hogy elengedjék őket egy olyan autó kimentése után, ami a pálya szélén parkolt le” – fogalmazott Horner az Olasz Nagydíj fiaskója után.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!