Mint a piacon, úgy alkudozott az F1-es versenyigazgató a Red Bull-lal - F1VILÁG.HU

Mint a piacon, úgy alkudozott az F1-es versenyigazgató a Red Bull-lal

HIRDETÉS
„Mint egy piacon”, úgy alkudozott a Red Bull Forma-1-es csapatával a vasárnapi Szaúd-arábiai Nagydíj egyik piros zászlós versenymegszakításakor Michael Masi versenyigazgató, az ügyben érintett csapatok pedig azt mondják, számukra is szokatlan volt a helyzet.
JEDDAH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 05: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda and Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 battle for track position at the restart during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on December 05, 2021 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Masi azért kezdett el egyeztetni a Red Bull sportigazgatójával, Jonathan Wheatley-vel, mert Max Verstappen az első újraindításnál úgy előzte vissza Lewis Hamiltont, hogy közben elhagyta a versenypályát, a címvédő mellett ráadásul Esteban Ocon is el tudott menni.

A versenyigazgató és a sportigazgató diskurzusát a televíziós közvetítésbe is bejátszották, így világszerte milliók hallhatták, ahogy Michael Masi felajánlotta a Red Bullnak, ha Verstappen a 3. helyről folytatja majd a futamot, elkerülheti a büntetést.

Michael Masi versenyigazgató a futam után adott magyarázatot a történtekre, Christian Horner pedig a versenyt követően azt mondta, kicsit olyan volt, mintha egy piacon lettek volna.

„Egy kicsit olyan volt, mintha a piacon lennénk, ami szokatlan volt. Korábban nem volt részem ilyenben” – mondta a szakember.

Az ügyben megkérdezték az Alpine ügyvezetőjét, Marcin Budkowskit is, kinek versenyzője, Esteban Ocon profitált a döntésből, hiszen a pole-ból folytathatta a versenyt. A szakember szerint nem szokatlan, hogy verseny közben felajánlják egy adott helyzetben a pozíciócserét, a versenymegszakítás közben azonban kicsit furcsa volt ezt hallani.

„Volt ez a teljesen szürreális beszélgetés Michael és Jonathan között, olyan volt, mintha lent lennénk a piacon, miközben a pozícióval és a büntetéssel kereskedtek. A pole-ban találtuk magunkat, de elég szokatlan volt, és egyeztettünk is róla a versenyen. Az ilyen megesik egy futam közben – nem feltétlenül barterezésről van szó, de egy verseny során van diskurzus, amikor azt javasolják, hogy adj vissza egy pozíciót” – mondta Budkowski.

„Ha nem teszed meg, akkor a versenybírók elé kerülhet az ügy, és büntetést kaphatsz. Nincs olyan nagy különbség, de elég izgalmas volt ez a piros zászlós megszakítás alatt – és kicsit szürreális.”

A Mercedest irányító Toto Wolff ugyancsak arról beszélt, ők sem találkoztak még ilyen helyzettel korábban.

„Ez számunkra is egy új helyzet volt” – magyarázta Wolff. „Az első kanyarkombinációban elveszítettük a vezetést ezzel a nagyon kemény manőverrel. Aztán azt mondták, vissza kell cserélnünk a pozíciókat, szóval a miénk lesz a pozíció a pályán.”

Hirdetés

„És aztán jön az újraindítás, de persze nem sokat segít, ha rögtön ismét elveszíted a pozíciót. Azt gondolom, Michael Masinak bőven volt dolga a versenyen a törmelékekkel és a balesetekkel. De kívülről nézve kétségkívül olyasvalami volt ez, amiből tanulhatunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Mint a piacon, úgy alkudozott az F1-es versenyigazgató a Red Bull-lal
Leclerc az F1Világnak: Különleges lesz újra azokon az utcákon versenyezni, ahol gyerekként még busszal jártam!
Norris az F1Világnak: Dolgozunk azon, hogy jobbak legyünk a lassú kanyarokban
Verstappen: A verseny egy pontján majdnem a lelátón kötöttem ki

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!