Friss hírek

Montoya: Az F1-nek példát kellene vennie az USA-ból

Juan Pablo Montoya szerint a Forma-1-nek sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania az amerikai szériákra, ahonnan kiváló ötleteket gyűjthetnének, hogy miként tegyék szerethetőbbé a sportot a nézők számára.


Juan Pablo Montoya szerint a Forma-1-nek sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania az amerikai szériákra, ahonnan kiváló ötleteket gyűjthetnének, hogy miként tegyék szerethetőbbé a sportot a nézők számára.

A kolumbiai pilóta, aki hét győzelmet aratott a Williams és a McLaren színeiben 2001 és 2006 között a Forma-1-ben, idén tért vissza az IndyCar-ba a Penske színeiben, miután hét szezont lehúzott a NASCAR-ban.

Bár az IndyCar is komoly problémákkal küzdött, miután az IRL/CART szétvált a 90-es évek közepén, az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend és biztatóak a jelek, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a nézettség csúcsokat dönt.

Mindez az új szabályoknak, illetve a néző-barát megoldásoknak köszönhető. Az amerikai sorozatban a rajongókat sokkal közelebb engedik a versenyzőkhöz, számos közös programot szerveznek, a pilóták közösségi oldalukon kommunikálnak a nézőkkel, és a paddock is bejárható.

Bár Montoya szerint a Forma-1 jelenlegi problémái sokkal összetettebbek, mégis úgy véli, hogy számos ötletet át lehetne venni az amerikai sorozatból, ami csak a sportág hasznára válna.

„Elsősorban a Forma-1-nek meg kell változtatnia a hozzáállását” – mondta. „Ez egy nagyon nehéz kompromisszum, mert mindenki arról beszél, hogy pénzt kell megtakarítani, de a nap végén a Forma-1 soha nem lesz egy spórolós széria.”

„Még mindig ők költik el a világ pénzét. Egy csapat akár az egész szériát szponzorálni tudná itt.”

„Azonban azt gondolom, hogy meg kellene nézniük az IndyCart, hogy miként kell a nézőket bevonni, mert szerintem ez a széria végzi a legjobb munkát azzal kapcsolatban, hogy kiszolgálja a közönséget.”

„Teljesen más a rajongók számára, sétálgathatnak körbe-körbe, és nézhetik az autókat. A NASCAR garázsban soha nincsenek a versenyzők. Az autók ott vannak mindig de a versenyzők a motorhome-ban. Az F1-es paddock teljesen zárt, nagyon bonyolult. Nincs helyes válasz.”

„A NASCAR a legjobb abban, hogy felismerte, hogy a nap végén ez egy show.”

„A Forma-1, lévén igazi európai, azt gondolja magáról, hogy csak egy sport. És valóban csak egy sport.Azonban az, ahogy játssza ezt a sportot… tetszenie kell a rajongóknak.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek