Friss hírek

Montoya: Helmut Marko a mai napig haragszik rám

Juan Pablo Montoya szerint a Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko a mai napig haragszik rá – az osztrák szakember most mégis szárnyai alá vette az egykori Forma-1-es versenyző fiát.

A korábban a Williams és a McLaren színeiben is versenyző Montoya még autóversenyzői pályafutása elején dolgozott együtt Helmut Markóval, amikor az osztrák F3000-es csapatánál versenyzett 1997-ben. Montoya a később szintén F1-es pilótává váló Ricardo Zontával szemben maradt alul a sorozatban.

A most 47 éves Montoya a minap egy interjúban „nehéz időszakként” jellemezte pályafutása ezen szakaszát, elmondása szerint azonban Helmut Markónak hála nemcsak jobb versenyző, hanem jobb ember is lett.

Hirdetés
 

„Akkoriban kemény volt, de végül jobb versenyző lettem általa” – mondta Montoya a Motorsport.com című internetes lapnak. „Mindig azt üvöltötte, hogy problémáim vannak, hogy őrült vagyok, meg ilyenek. De jó szándékból tette. Folyamatosan arra ösztönzött, hogy jobb emberré váljak.”

Montoya 2001 és 2006 között 7 futamgyőzelmet szerzett a Forma-1-ben, az interjúban pedig felidézett egy igazán emlékezetes pillanatot is a Markóval való közös munkáról.

„Emlékszem, egyszer meghívott a házába ebédelni. Salátával kínáltak, de akkoriban nem ettem zöldségeket. Utána futva kellett visszamennem az irodájába. Több mint egy órás futás volt. Akkor nagyon dühös voltam rá, de utólag rájöttem, hogy ő így sarkallt arra, hogy előrébb jussak. Remek élmény volt számomra az, hogy Grazban élhettem, meg hasonlók. Akkoriban alig volt pénzem, de Helmut gondoskodott rólam.”

Montoya szerint a Red Bull tanácsadója a mai napig haragszik rá azért, amiért 1997-ben elbukta a bajnoki címet az F3000-ben.

„A mai napig haragszik rám. Azt gondolja, szándékosan hagytam, hogy az utolsó előtti körben kicsússzon a bajnoki cím a kezeim közül Mugellóban. De rosszul állítottuk be az első sebességfokozatot. Valahányszor 1-esbe váltottam, a motor akadozni kezdett, mivel túl hosszú volt a fokozat. Markónak viszont még mindig az az elmélete, hogy eldobtam a bajnokságot.”

Montoya ennek ellenére nagyon örül, hogy annak idején lehetősége volt együtt dolgozni az osztrák szakemberrel: „A legtöbb csapat királyi bánásmódban részesíti pilótáit, teljesen elkényezteti őket. Helmut viszont embert akar faragni belőled, és azt mondja, ha el akarsz érni valamit az életben, azért küzdened kell.”

Nemrég derült ki, hogy Montoya fia, Sebastian is bekerült a Red Bull juniorprogramjába, így a fiatal kolumbiairól is Marko gondoskodhat majd a következő években.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!