Kattints és kövesd velünk az Orosz Nagydíj eseményeit!

  Friss hírek

Mosley: A Forma-1 túlélné a Ferrari távozását

Az FIA elnöke, Max Mosley úgy gondolja, hogy a Ferrari távozása sem jelentene különösebb problémát a Forma-1 számára, miután az olasz márka elnöke, Luca di Montezemolo kritikusan beszélt a költségvetési sapka jövő évi bevezetéséről.

Az FIA elnöke, Max Mosley úgy gondolja, hogy a Ferrari távozása sem jelentene különösebb problémát a Forma-1 számára, miután az olasz márka elnöke, Luca di Montezemolo kritikusan beszélt a költségvetési sapka jövő évi bevezetéséről.

Az FIA múlt csütörtökön erősítette meg, hogy a Motorsport Világtanács jóváhagyását követően már a következő évben opcionális lehetőségként bevezeti a 40 millió fontos költségvetési sapkát a Forma-1-ben, mert csak így tudja biztosítani a kiscsapatok és a sport hosszú távú jövőjét.

A Ferrari elnöke azonban levélben adott hangot nemtetszésének, mert véleménye szerint az új szabályokkal (a költségvetési sapkás csapatok jóval nagyobb technikai szabadságot kapnak, mint a nagy költők) kettészakadna a mezőny, és egyenlőtlenné válna a küzdelem.

Di Montezemolo levelében azt is elhintette, hogy akár jogi lépéseket is hajlandó tenni az új szabályok bevezetésének megakadályozása érdekében, ugyanis 2005-ben egy olyan szerződést kötött a szövetséggel, amely kimondja és garantálja, hogy a korábbi Concorde Egyezményben lefektetett jogok 2010. december 31-ig érvényben maradnak.

Mosley azonban elmondta, hogy kulcsfontosságú a költségvetési sapka bevezetése a sport jövője szempontjából, és abban az esetben sem lesznek meglőve, ha a Ferrari netán elhagyja a Forma-1-gyet, ami persze sajnálatos lenne.

“A Ferrari nélkül is túléli a sport” – mondta Mosley a Financial Times-nak. “Szomorú lenne, ha elveszítenénk a Ferrarit. Egy olasz nemzeti csapatról beszélünk. A kezdetek óta a sportban vannak, azonban ha választanunk kell, hogy egy olyan rendszer mellett maradunk, ami a Forma-1 összeomlásához vezet, vagy hagyjuk eltávozni őket, akkor utóbbit fogjuk választani.”

Mosley szerint a költségvetési sapka bevezetése a valaha volt legnagyobb előrelépés a sportban, legalábbis aktív tevékenykedése óta, éppen ezért esze ágában sincs visszalépni, és elvetni a rendszert a jövőben.

“A költségvetési sapka maradni fog” – jelentette ki az elnök. “Természetesen a jövőben beszélhetünk apróbb módosításokról, lejjebb vagy feljebb vihetjük a limitet, függően attól, hogyan áll a gazdaság. A világválság még nem is csúcsosodott ki igazán a Forma-1-ben.”

“Már elveszítettünk egy nagyvállalatot a Honda személyében, és az igazi törés majd csak akkor jön el, mikor a jelenleg még érvényben lévő szerződések újratárgyalásra kerülnek.”

Mosley azt is elmondta, hogy meglátása szerint eddig rossz irányban haladtak a dolgok, ugyanis sokkal inkább a méregdrága fejlesztésekkel, mintsem az innovatív megoldásokkal lehetett komolyabb előnyre szert tenni a Forma-1-ben. Véleménye szerint a költségvetési sapka bevezetése ezt a problémát is megoldja.

“A legokosabb csapat fog nyerni, és nem a leggazdagabb. Egy abszolút sportszerű rendszer lesz, hiszen az lesz a befutó, aki a leginnovatívabb dologgal tud előállni. A találmányok olcsók, a már meglévő elemek finomra hangolása a drága mulatság, és az F1 most utóbbit követi.”

“Ez természetesen a mi hibánk is, mert olyan szabályokat alkottunk, amik miatt a már meglévő fejlesztések finomításával, és nem az új találmányokkal lehet jelentős előnyre szert tenni” – magyarázta Mosley, aki természetesen azzal is tisztában van, hogy nem lesz egyszerű felügyelni a csapatok költségvetését.

“Nehéz, és a csalás veszélye hihetetlenül nagy. Azonban ha csak a legkisebb gyanúja is felmerül egy esetleges csalásnak, azonnal vizsgálóbizottságot küldünk az adott csapathoz, és minden részletre kiterjedően kivizsgálunk mindent. Ez is az üzlet része.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!