Friss hírek

Mosley: Az FIA nem volt elnéző a McLarennel

Max Mosley nem gondolja, hogy a McLaren felfüggesztett eltiltásos büntetése enyhének lenne mondható. Az FIA elnöke szerint sportszerű ítélet született a hazugságügyben, amit jobb, ha minél előbb maga mögött hagy az egész F1.

Max Mosley nem gondolja, hogy a McLaren felfüggesztett eltiltásos büntetése enyhének lenne mondható. Az FIA elnöke szerint sportszerű ítélet született a hazugságügyben, amit jobb, ha minél előbb maga mögött hagy az egész F1.

Azt követően, hogy a McLaren főnöke, Martin Whitmarsh alig egy órát töltött a tárgyalóteremben, a Motorsport Világtanács gyors tanácskozás után kihirdette ítéletét, miszerint három versenyről eltiltja a wokingi alakulatot, amit csak abban az esetben helyez hatályba, ha egy éven belül újabb szabálysértésen kapja a csapatot.

Bár sokak szerint hibázott a szövetség, és túlzottan engedékeny volt, különösen annak fényében, hogy a 2007-es kémügy miatt visszaesőnek számít a csapat, Mosley szerint igazságos ítélet született.

“Nem gondolom” – felelte a BBC azon kérdésére, hogy véleménye szerint olcsón megúszta-e a McLaren. “Végülis olyan emberekről hoztak döntést, akik már nem is érintettek (az azóta már menesztett sportigazgató, Dave Ryan), így nem lett volna helyénvaló tovább menni az ügyben.”

“Azt gondoljuk, hogy abszolút sportszerű döntés született. Bizonyították, hogy egy teljes kultúraváltáson mentek keresztül, éppen ezért jobban tesszük, ha magunk mögött hagyjuk az ügyet. Hacsak nem csinálnak valami hasonló butaságot a jövőben, az ügynek vége.”

Egyesek szerint Ron Dennis volt a kulcsember. Az ő lemondása miatt nem kapott súlyosabb büntetést a McLaren, ugyanis köztudott, hogy a brit szakember rossz viszonyban volt az FIA vezérével, aki vélhetően lemondásáért cserébe hunyt szemet az ügy felett.

Mosley ugyan nem reagált az erre irányuló kérdésekre, mégis sejtetni engedte, hogy elégedett a McLaren vezetőváltásával: “Martin Whitmarsh jó benyomást tett. Egyenes volt, és mindent elkövetett azért, hogy együttműködjön velünk. Mi mindannyian ezt próbáljuk tenni, mert ez teszi sikeressé a bajnokságot. Martin ezt megértette, és mi e szerint jártunk el.”

Mosley-val ellentétben, a Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone viszont túlzottan enyhének tartja a büntetést. A brit üzletember korábban azt mondta, hogy egy-két versenyes eltiltásra számít, természetesen felfüggesztés nélkül.

“Talán igen” – felelte arra a kérdésre, hogy enyhe büntetést kapott-e a McLaren. “Úgy gondolom, hogy Martin elégedett ezzel. Tudja, hogy rosszat tettek, amiért meg kell bűnhődniük.”

A mai döntéssel az idei év immáron második nagy botránya ért véget, miután két hete a vitatott diffúzort szabályosnak minősítették a Fellebbviteli Bíróságon.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!