Mosley felszólította a csapatokat, hogy nevezzenek - F1VILÁG.HU

Mosley felszólította a csapatokat, hogy nevezzenek

HIRDETÉS

Az FIA elnöke, Max Mosley levelet intézett a Forma-1-es Csapatok Szövetségét alkotó nyolc csapathoz, amelyben felszólítja őket, hogy adják be feltételek nélküli nevezésüket a jövő évre, hogy megkezdhessék a tárgyalásokat a jövőbeli szabályokról.

Az FIA elnöke, Max Mosley levelet intézett a Forma-1-es Csapatok Szövetségét alkotó nyolc csapathoz, amelyben felszólítja őket, hogy adják be feltételek nélküli nevezésüket a jövő évre, hogy megkezdhessék a tárgyalásokat a jövőbeli szabályokról.

Több, mint egy hetes hallgatás után Mosley megtörte a csendet, és reagált a csapatok múlt hónapban közösen leadott feltételes nevezésére, miközben már csak néhány nap van hátra a végleges nevezési lista kihirdetéséig, mikor kiderül, mely csapatok állhatnak majd rajthoz a 2010-es idényben.

Mosley a FOTA összes (jelenlegi nyolc) csapatának elküldte levelét, melyben arra szólítja fel őket, hogy vonják vissza a nevezésükhöz csatolt feltételeket, mert csak akkor tud elkezdeni tárgyalni velük, ha érvényes nevezésük van a jövő évre.

Az elnök szerint relatíve könnyen megoldást fognak találni a FOTA aggályaira, ugyanis már beszélt az újonnan érkezőkkel, akik mutatnak hajlandóságot arra, hogy beszéljenek a jövő évre beígért szabályok módosításáról.

Mosley azt szeretné, ha a csapatok legkésőbb kedd estig jeleznék, és megerősítenék nevezési szándékukat, hogy előkészíthessék a megbeszéléseket, amikre a hó végén már sor kerülhet.

“A Nemzetközi Sportszabályzat értelmében nem tudunk változtatni a már leközölt 2010-es szabályokon, amíg nem kapunk arra engedélyt az összes résztvevőtől, aki belépett” – írta Mosley levelében.

“Azonban amint megvan a már megerősített nevezési listánk, képesek leszünk változtatni, amennyiben azt egyhangúan támogatják a résztvevők.”

“Éppen ezért megvan a lehetőségük arra, hogy részt vegyenek ebben a folyamatban, mint megerősített nevező, vagy sem. A részvételhez nincs más teendő, mint megerősíteni nekünk feltétel nélküli nevezésüket.”

“Természetesen ez csak Önökön múlik, de a legegyszerűbb módja annak, hogy az összes belépőre azonos szabályok vonatkozzanak, hogy mindenki belép a költségvetési sapkás szabályok alatt, és aztán az összes belépő együttműködve megegyezik azokban a szabálymódosításokban, amik a javaslatot a felek számára elfogadhatóvá teszik.”

Mosley azt is tisztázta, hogy bármilyen szabálymódosról is legyen szó, azt az új csapatok bevonásával és együttműködésével kell véghezvinni, ám az elnök szerint ezzel nem lehet probléma.

Hirdetés

“Már felkerestük a lehetséges új belépőket a javasolt intézkedésekkel kapcsolatban és azt mondhatom, hogy nagyjából pozitív volt a visszajelzésük, így véleményem szerint relatíve könnyen megoldást találunk.”

“Várunk a pozitív reagálásukra. Segítség lenne, ha legkésőbb június 9-ig, keddig megtörténne ez” – folytatta Mosley.

Az FIA elnöke továbbá arra kérte a csapatokat, hogy minden részletre kiterjedően vázolják fel, hogy pontosan milyen módosításokat szeretnének, ezzel szintén megkönnyítenék a jövőbeli tárgyalásokat.

A csapatok május végén benyújtott nevezésüket két feltételhez kötötték, és csak abban az esetben indulnak a jövő évben, ha a június 12-i végleges nevezési lista kiadása előtt legkésőbb 24 órával aláírásra kerül az új Concorde Egyezmény, illetve az idei szabályok egy általuk is jóváhagyott változata kerül bevezetésre 2010-ben.

Mosley azonban elmondta, hogy az új Concorde Egyezmény aláírására vonatkozó feltételt lehetetlen teljesíteni, ugyanis azt az összes olyan csapatnak alá kell írnia, amely részt fog venni a jövő évi bajnokságban – és az ő kilétük még nem ismert.

“Az FIA-nak tudnia kell, hogy kivel tárgyaljon a tervezetről. Biztosan lesznek új csapatok 2010-ben, és jelenleg nem valószínű, hogy az összes 2009-es csapat részt vesz 2010-ben. Természetesen a tervezetet csakis azokkal kell megbeszélni, akik részt vesznek a jövő évi bajnokságban” – állt Mosley levelében.

Vajon a FOTA miként reagál Mosley levelére? A csapatok nem valószínű, hogy eleget tesznek az elnök kérésének, ugyanis azzal az FIA kezébe kerülnének, mert érvényes nevezésükkel elfogadnák a költségvetési sapkás szabályt…

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!