Friss hírek

Nehéz helyzetbe kerültek a Forma-1 csapatai

SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 30: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 30, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Charles Coates/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool  // AP-1ZT9G2UNH2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Nincsenek könnyű helyzetben a Forma-1 csapatai, hiszen amellett, hogy már gőzerővel készülnek a következő idényre, a 2021-es munkáknak is neki kellett kezdeniük – ez viszont igencsak nagy kihívás, hiszen az új szabályokat még nem is véglegesítették.

A 2021-es technikai regulákat október 31-ig hozzák nyilvánosságra, a csapatoknak pedig egyelőre csak nyers elképzeléseik vannak arról, hogy milyenek is lesznek majd a versenyautók két év múlva.

Mivel még nincsenek véglegesítve a szabályok, nehéz helyzetben vannak az F1-es csapatok, hiszen még javában zajlik a 2019-es szezon, ráadásul már mindenki gőzerővel dolgozik jövő évi autóján is.

Amikor Paul Monaghant, a Red Bull főmérnökét arról kérdezték, mennyire nehezek a körülmények a színfalak mögött, a szakember így felelt: „Komoly kihívás, nem igaz?”

„Szeretnénk harcolni ezekkel a srácokkal [a Mercedesszel és a Ferrarival], és most már muszáj a 2021-es regulákra figyelni, és egyeztetünk is róluk, folynak a tárgyalások arról, hogy milyenek lesznek végül.”

„Szóval a forrásainkat számos irányba tologatjuk, és a 2021-re tervezett változtatások rendkívül komolyak. Nem evolúcióról beszélünk, mint mondjuk 2016-ról 2017-re, és nagyon nagy kihívás lesz.”

„A csapatok többségében már lelassították idei autóik fejlesztését a nyári szünet után, a szezon hátralévő versenyein már csak kisebb újításokat visznek pályára. Így a gyárakban már a 2020-as szezonra fókuszálhatnak – ezzel együtt viszont már a 2021-es fejlesztésekre is oda kell figyelniük.

A Mercedes technikai igazgatója, James Allison szintén arról beszélt, a komoly szabályváltozások „elég nagy kihívást” jelentenek a csapatoknak, és bár a 2021-es változások jelentősek, egyelőre nemigen tudnak foglalkozni velük.

„Ez a mostani sokkal-sokkal komolyabb változtatás, ez pedig különösen nagy kihívássá tesz. Viszont ezen regulák pontos természetéről még mindig folynak az egyeztetések” – mondta a szakember.

„És emiatt meglehetősen korlátozott mennyiségű munkát lehet végezni, hiszen még nincs véglegesítve pontosan az, hogy milyenek is lesznek ezek a regulák. De kétségkívül nehéz lesz.”

A szabályok még nem véglegesek, de ilyenek lehetnek az F1-es autók 2021-ben | Fotó: F1.com

Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója hozzátette, a csapatok leginkább arra fókuszáltak eddig, hogy véglegesítsék a szabályokat, nem pedig arra, hogy már autókat tervezzenek 2021-re.

A maranellóiak egyébként nem örülnek a tervezett technikai megszorításoknak, melyekkel a költségeket igyekeznek csökkenteni – a Scuderia ezért nagyobb szabadságért lobbizik.

„Remek show-t láthattunk eddig, és mi mindig egy kicsit óvatosak vagyunk a nagy változások magnitudóját tekintve” – mondta Mekies.

„Számos nem szándékolt következményük lehet, és ez olyasvalami, amit nyilván megvitatunk a részvényesekkel, hogy megbizonyosodjunk arról, nem olyasvalamit kapunk végül, ami nem olyan jó, mint a mostani helyzet.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek