Nehéz lesz a 2023-ra való átállás az F1-es középmezőnynek - F1VILÁG.HU

Nehéz lesz a 2023-ra való átállás az F1-es középmezőnynek

HIRDETÉS
Az Alpine és a McLaren Forma-1-es istállójára is intenzív szezonhajrá vár, hiszen a két alakulat kemény harcot vív a konstruktőri negyedik helyezésért, miközben közeledik a 2023-as szezonra való átállás időszaka.
Fernando Alonso (Alpine) in front of Lando Norris (McLaren)

Kiélezett küzdelem zajlik a Forma-1 három legnagyobb csapata mögött a konstruktőri világbajnokságon, ahol az Alpine és a McLaren istállóját mindössze négy pont választja el egymástól a negyedik-ötödik helyen. A két alakulat között a pályán és azon kívül is nagy az ellentét, köszönhetően a nyári szünet elején történt felfordulásnak. Az Alpine 2023-ra elveszítette Fernando Alonsót, a helyére szánt Oscar Piastri pedig bejelentette, hogy nem kívánja a csapat autóját vezetni. Eközben már olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint a McLaren épp Piastrit próbálja leszerződtetni Daniel Ricciardo helyére, aki egyébként 2023 végéig szerződéssel rendelkezik a csapattal.

Ha mindez nem okozna elég fejfájást a két gárda vezetői számára, közeledik a szezon őszi szakasza, ami tipikusan az éves átállás időszaka is. A csapatok általában ekkor helyezik át a hangsúlyt az idei autó fejlesztéséről a következő évire, ami egy ilyen kiélezett helyzetben kész rémálomnak tűnik. Az Alpine vezetője, Otmar Szafnauer is azon dolgozik, hogy ez a lehető legsimábban menjen.

„A nyári szünet utáni első néhány verseny átütő hatású lesz a McLarennel. Egyik félnek sem lesz könnyű az átállás a 2023-as szezonra, hiszen mindketten a negyedik helyért küzdünk a konstruktőri bajnokságban” – fogalmazott Szafnauer.

Az Alpine mindent megtesz annak érdekében, hogy a McLaren fölé kerekedjen, így a mérnökök minden fejlesztést azonnal pályára visznek, legyen az bármilyen apró. Ez a megoldás nem olyan magától értetődő, mint elsőre tűnik. A Haas például teljesen más utat választott, ők egyetlen fejlesztési csomaggal teljesítik az egész szezont.

„Kicsi vagy nagy, amint lejött a gyártósorról vagy ki a szélcsatornából, rögtön felszereljük az autóra” – árulta el Alan Permane üzemeltetési vezető.

Ami bizonytalanságot okozhat az Alpine szezonhajrájában, az Alonso távozása az Aston Martinhoz. A váratlan bejelentés a nyári szünet első napjaiban történt, így a csapat tagjai leghamarabb a jövő hétvégi Belga Nagydíjon kerülnek ismét egy légtérbe. Szafnauer szerint azonban nem lesz semmi gond, Alonso motivációival kapcsolatban egy cseppnyi kétsége sincs a csapatvezetőnek.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!