Friss hírek

Nem a vitatott diffúzor a Brawn sikerének titka

Rubens Barrichello már a szezonnyitó utáni sajtótájékoztatón elmondta, törött diffúzorral sikerült behoznia autóját a második helyre Melbourne-ben, ami azt bizonyítja, hogy nem a vitatott elem miatt ennyire gyors a Brawn autója.

Rubens Barrichello már a szezonnyitó utáni sajtótájékoztatón elmondta, törött diffúzorral sikerült behoznia autóját a második helyre Melbourne-ben, ami azt bizonyítja, hogy nem a vitatott elem miatt ennyire gyors a Brawn autója.

A Forma-1 történetében még soha nem fordult elő, hogy egy “újonc” alakulat azonnal kettős győzelemmel indított volna, jóllehet a Brawn esetében egy kicsit más a helyzet, mert az elmúlt 15 hónapban a Honda gyári támogatását élvezve tervezte meg és fejlesztette ki csodajárgányát, a BGP 001-et.

Bár a téli tesztek után sokan számítottak erre, mégis hatalmas meglepetést okozott, hogy az egy hónapja még a létéért küzdő alakulat egyik pillanatról a másikra nevetségessé tette a teljes mezőnyt, és fényévnyire volt mindenkitől.

Sokan a vitatott diffúzornak tulajdonítják a parádés sebességet, aminek szabályosságáról a Fellebbviteli Bíróság dönt majd április 14-én Párizsban.

Barrichello azonban nem aggódik a bíróság döntése miatt, mert először is úgy érzi, nem lesz gond az elemmel, másodszor pedig nem gondolja, hogy emiatt lennének előnyben a többiekkel szemben, amit az is bizonyít, hogy törött diffúzorral lett a második.

“Elárulom, hogy amikor az egyik McLaren hátulról telibe találta az autómat, a diffúzor eltört. Szóval ez is azt bizonyítja, hogy nem innen jön az autó ereje, az egész csomag kiváló, hiszen a sebességem a történtek után is megvolt” – mondta Barrichello az Autosport magazinnak még Melbourne-ben.

“Az emberek mondhatnak, amit csak akarnak, de bízom abban, hogy az FIA-nak ugyanaz lesz a véleménye, mint a futam előtt (mikor szabályosnak minősítette az elemet).”

Annak ellenére, hogy a brazil pilóta teljes mértékben meg van elégedve az autóval, tudja, hogy csapatának nem lesz könnyű dolga megtartani előnyét, ugyanis a gyári támogatást élvező ellenfelek gyorsan fognak reagálni, és ha nem vigyáznak, hamar beérik őket.

“Az autó fantasztikus. Úgy vélem, hogy egy bajnoki esélyes autóról van szó” – folytatta Barrichello, aki elmondása szerint legutóbb a 2004-es évben, még Michael Schumacher csapattársaként, a Ferrari színeiben ült ennyire jó versenygépben, bár akkor kicsit más volt a helyzet a háttért illetően

“Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez egy sokkal kisebb csapat. Felkészültek vagyunk, azonban még csak nagyon kevés teszt van mögöttünk. Éppen ezért még túl korai lenne azt mondani, hogy minden a kezünkben van.”

“Természetesen nagyon óvatosnak kell lennünk, nem jelenthetjük ki kategorikusan, hogy megnyerjük a bajnokságot. Viszont egy kiváló csapat vagyunk, és 16 éves versenyzői tapasztalatomra alapozva nyugodt szívvel állíthatom, hogy ez egy olyan autó, mellyel hosszú ideig versenyeket lehet nyerni” – mondta a sport történetének legtapasztaltabb versenyzője, aki sokkal keményebb küzdelemre számít a hétvégi Maláj Nagydíjon.

“Úgy gondolom, hogy Malajziában sokkal szorosabb lesz a mezőny. A Ferrari biztosan közelebb lesz, és a McLaren is mindig jól szerepel a helyszínen. A Red Bull teljesítménye is meglepett, így szerintem egy nagyon szoros versenyre számíthatunk a hétvégén.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!