Nem akarnak nagyobb kerekeket az F1-es csapatok

Kitart a 13 colos kerekek mellett a Forma-1 mezőnye, noha korábban arról szóltak a hírek, néhány éven belül már 18 colosakat használnának a csapatok.


Kitart a 13 colos kerekek mellett a Forma-1 mezőnye, noha korábban arról szóltak a hírek, néhány éven belül már 18 colosakat használnának a csapatok.

A királykategória jelenlegi gumiszállítója, a Pirelli Monacóban egy GP2-es autón tesztelt nagyobb kerekeket a volt F1-es pilóta Martin Brundle-lel a volánnál.

A korábban a Forma-1-es visszatérést sem kizáró Michelin pedig a Forma-E sorozatban használ 18 colos gumikat: a francia gyártó nemrég kijelentette, azzal a feltétellel térne vissza a Forma-1-be, ha a királykategóriában is a nagyobb kerekeket használná a mezőny.

„A nagyobb kerekek ügye számos alkalommal felmerült már az elmúlt 5-8 évben” – mondta Paddy Lowe, a McLaren technikai igazgatója.

„De az álláspont az, hogy a nagyobb kerekek nem a jó irányt jelölik. Tapadás szempontjából egyáltalán nem pozitív. Tetszik vagy sem, ezeknek a gumiknak alacsonyabb lenne a tapadása, a súlyuk is megnőne, szóval a teljesítmény szempontjából nem egy vonzó irányvonal.”

„Azt gondolom, inkább megtartanánk a 13 colos kerekeket.”

Fer

A Ferrari technikai igazgatója, James Allison egyetért Lowe-vel, ugyanakkor rámutatott arra, továbbra is egyeztetések folynak arról, hogy kiszélesítik a hátsó gumikat 2017-re, a jelenlegi 375 mm-ről 420 mm-re.

„Ahogy Paddy is mondta, a felni mérete ugyanakkora marad, de a gumik szélessége változhat” – fogalmazott.

„Egyeztetünk arról, mi lenne a jó megoldás, figyelembe véve a szabálykönyv egyéb aspektusait.”

Miután a Michelin így minden bizonnyal kikerül a képből, egyre több esély van arra, hogy a Pirelli jelenlegi szerződését meghosszabbítják majd 2016 végén.

Ennek ellenére Paul Hembery, a vállalat motorsport-igazgatója óvatosan fogalmazott: „Soha nem tudhatjuk. Mi mindig hangoztattuk, hogy hajlandóak vagyunk megtenni azt, amit a sport megkíván.”

„Jelenleg a Stratégiai Munkacsoporttól úgy tudjuk, hogy a 13 colos kerekek jelentik az irányt a sport számára, mi pedig ennek megfelelően dolgozunk.”

„Ha a sportág akár 19 colos kerekeket akarna, akkor azt is megcsinálnánk.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!